miercuri, 18 martie 2015

Mișcarea Europeanã despre alegerile europene 2019


Bernd Hüttemann, vice-preşedinte al Mișcării Europeane Internaţionale (EMI) aprecia înaintea dezbaterii Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Constituționale de a reforma legislația electorală europeană, că iniţiativa este o mișcare pozitivă. “O astfel de reformă, precum și normele care reglementează partidele europene este necesară pentru a consolida legătura dintre partidele europene și publicul european”, preciza Bernd Hüttemann.

Pentru a asigura funcționarea unei democrații reprezentative la nivel european, tratatele europene stabilesc că cetățenii Uniunii Europene sunt reprezentaţi direct în Parlamentul European, motiv pentru care se organizează alegeri europarlamentare în fiecare stat membru, o dată la 5 ani. Partidele politice îndeplinesc, de asemenea, un rol esențial într-o democrație reprezentativă, creând o legătură directă între cetățeni și sistemul politic și, prin urmare sporind legitimitatea sistemului. Şi să nu uităm că la nivel european, ne confruntăm cu un mare mare deficit de legitimitate. În 2014 listele electorale pe care cetăţenii au avut de pus ştampila “voatat” au fost stabilite tot în interiorul partidelor politice. De aceea, varianta listei şi a votului preferenţial este una mult mai de dorit, pentru creşterea legitimităţii. 

E drept, într-o încercare de a crește prezența la vot la alegerile europene din 2014 "sistemul Spitzenkandidaten" a reprezentat o inovație în plus, permițând partidelor politice a desemna candidatul pentru președinția Comisiei Europene. Cu toate acestea, aşa cum subliniază Hüttemann, "Bruxelles-ul" este văzut ca ceva îndepărtat. Dacă dorim cu adevărat o democrație europeană transnațională, avem nevoie de o inovație mai mare a sistemului politic european. Printre reformele pe care le propunea în noiembrie 2014, Mișcarea Internațională Europeană sunt crearea unei circumscripții europene, în plus față de listele de partid și de procedurile de votare la nivel național, în scopul de a crea o democrație europeană cu adevărat transnațională, dar şi mai multă autonomie pentru partidele politice europene cu privire la membrii lor naționali - selectarea candidaților pentru circumscripția europeană, pentru a permite campanii la nivel european.

Selecția la nivel european a candidaților și adoptarea de programe de partid ar duce de asemenea, la o prezență sporită a partidelor politice europene în mass-media și în dezbaterile publice. MEI propune consolidarea procedurilor democratice interne de partid, inclusiv un vot cu privire la candidații la președenţia Comisiei (în congresele de partid sau prin intermediul primare deschise). Acest lucru ar permite, de asemenea, un accent clar pe teme europene la alegerile europene, oferind o legătură între opțiunea alegătorului în alegeri și activitatea propriu-zisă a partidelor politice europene și a grupurilor din Parlamentul European.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: