duminică, 15 martie 2015

Monti susţine implicarea parlamentelor naţionale în stabilirea bugetului UE


Așa-numitul grup Monti, al cărui președinte este fostul prim-ministru italian Mario Monti, își propune să înceapă o discuție privind resursele proprii ale UE și să deschidă dezbaterea despre viitorul buget al UE, care să implice parlamentele naționale și alte părți interesate. Iniţiativa este argumentată de faptul că în cele mai multe cazuri, problemele europene sunt decise în spatele ușilor închise, la nivelul miniștrilor de finanțe, a explicat Ivailo Kalfin, un membru al Grupului.

Politicianul bulgar declara recent că în scopul de a introduce mai multă transparență în discuţiile de stabilire a bugetul UE și pentru a face procedurile bugetare mai eficiente, sunt necesare modificări ale tratatelor, în timp ce pentru introducerea unor noi resurse proprii, consensul este necesar. Dar, aceasta este şi cea mai mare provocare, când interesele naţionale sunt diverse!

Una dintre propunerile concrete ale Grupului este crearea unei pieţe digitale comune care să aducă profit companiilor, ceea ce ar însemna implicit o potenţială resursă pentru bugetul UE. Pe de altă parte, Grupul Monti intenţionează să demareze discuţii pe această temă cu parlamentele naţionale, bazate pe date concrete obţinute în urma cercetărilor ce vor fi realizate de experţi, inclusiv externi. Kalfin subliniază că schimbarea modului actual de stabilire a bugetului UE e în interesul statelor membre.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: