marți, 24 martie 2015

Dan LUCA – în studioul The Money Channel TV din București despre cum “joacă” România la Bruxelles

Cu ocazia vizitea pe care am avut-o în această primăvară la Bucureşti, am reuşit să onorez invitaţia lansată de Ovidiu Nahoi, de a participa la emisiunea “Context”, pe care o realizează la The Money Channel.

Luni, 23 martie, am vorbit alături de Alina Bârgăoanu, Pro-Rector SNSPA despre importanţa axei Bucureşti-Bruxelles. Spuneam că europenizarea României este un proiect al întregii societăţi româneşti, inclusiv sectorul de business, presa, mediul academic, societatea civilă, etc.

România are potenţial şi poate să joace la Bruxelles pe toate dosarele. E drept, unele sunt mai greu de mediatizat în media naţională, înfometată de senzaţional. Avem în prezent 2.000 de români în Bruxelles în instituţiile europene, şi încă 500 în sectorul privat. Este un hibrid încă nedezvoltat suficient şi aici România joacă sub potenţialul său.

Momentul 2019 şi Preşedenţia UE este unul foarte important pentru România, însă trebuie să privim crearea unei strategii naţionale de abordare a Uniunii europene, într-un context mai amplu. Este vorba în primul rând de 7 mai 2015, când vor avea loc alegeri în Marea Britanie, unde se vorbeşte din ce în ce mai mult de un referendum de exit în 2017. Este şi Grecia în discuţie, cu o posibilă ieşire din Euroland, însă nu este o chestiune de amploarea celei britanice.

Noi trebuie să ne coagulăm reprezentanţe permanente la Bruxelles, cu experţi sectoriali, atât în ceea ce priveşte administraţia naţională (regiuni, judeţe, prefecturi), cât şi în sectorul privat. Ei sunt cei care trebuie să se implice în consultare, anticiparea mişcarilor în plan legislativ european. Am sugerat secretariate permanente pentru reprezentarea regională la Bruxelles, în activitatea cărora să fie implicate atât Camerele de Comerţ cât şi universităţile din teritoriu. Ne lipseşte şi un program de formare a specialiştilor, pentru că deşi avem oameni cu pregătire teoretică, resursa umană românească duce lipsă de formare practică.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: