vineri, 20 martie 2015

Dan LUCA – în direct la Foreign Policy/Adevărul Live – despre “Cum poate creşte rolul României în politicile europene”


Fiind în Bucureşti în această săptămână, am avut plăcerea de a răspunde invitaţiei lansate de Foreign Policy de a intra în direct la o emisiune Adevărul Live, vineri, 20 martie, de la ora 12.00. Tema centrală a discuţiei din platou a fost cea a racordării României la Uniunea Europeană.

Am subliniat din nou, şi cu această ocazie, importanţa implicării românilor din structurile europene în dezbateri naţionale, unde să fie aduse în discuţie priorităţile României. Mă bucur să constat că se discută deja Preşedenţia europeană a României din 2019. În acest sens am sugerat o implicare mai largă, inclusiv a sectorului privat, a experţilor din mediul academic, etc.

România are nevoie de un program guvernamental necesar pentru a consolida expertiza în politicile europene pentru administraţia românească, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Ne lipseşte un mecanism eficient de comunicare - cei care ne reprezintă la Bruxelles au nevoie de date concrete din ţară, pe diferite sectoare, pentru a ne putea susţine interesele în dezbaterile din capitala Europei. Avem nevoie de consolidarea ţesutului european, crearea acestei fibre bine definite în instituţiile naţionale, dar şi în sectorul privat, fără a omite rolul major pe care îl are diaspora în acest context. Apoi, reindustrializarea, o altă chestiune în care trebuie să intrăm cu dezbateri naţionale televizate.  

Trebuie să vedem care ne sunt obiectivele, şi care sunt “şerpaşii” pe care ne putem baza ca să alergăm împreună cu Uniunea Europeană, pentru că noi deocamdată înaintăm “la pas”.

Dan LUCA / Bucureşti

 

Niciun comentariu: