sâmbătă, 7 martie 2015

Jurnalistul Twitter şi finanţarea sa


Tehnologia ultimilor 20 de ani are un impact asupra meseriei de jurnalist. În anii ’90 printul era la putere, iar a fi ziarist însemna în special să redactezi un articol pentru ediţia ziarului de a doua zi.

Internetul a fost inventat. Au apărut publicaţii online, unele doar online, care au dus la apariţia jurnalistului online. Piaţa şi sistemul au privit cu scepticism această mutare. Chiar şi Comisiei Europene i-au trebuit ani buni să recunoască publicaţiile online şi să acrediteze la instituţiile europene jurnaliştii online. Îmi este şi acum proaspăt în memorie anul 2001, când ziariştii EurActiv doreau să se acrediteze, iar Comisia Europeană nu prea înţelegea această turnură a mediei europene.

Lucrurile au evoluat şi progresiv au apărut blogurile şi blogerii. Unii chiar celebrii, cu vizibilitate mai mare decât anumite publicaţii. Şi iar au apărut discuţii despre această nouă formă de jurnalism, cu dezbateri pro şi contra.

Cel puţin la Bruxelles, asistăm de câtva timp la o nouă dimensiune a jurnalismului. Acela axat pe Twitter. Există deja jurnalişti care se definesc ca “jurnalişti de Twitter”. Participă la evenimente importante, redactează mesaje de maxim 140 de caractere şi informează pe cei care îi urmăresc despre un anumit subiect. Dacă observăm că anumiţi jurnalişti sunt “urmăriţi” de către mii de conturi Twitter, parcă înţelegem mai bine această nişă.

Desigur, acum oricine poate deveni “jurnalist”. Îţi cumperi un domeniu web şi începi să publici, sau dacă eşti la început, începi chiar cu variantele gratuite. Poţi să te intitulezi chiar “Redactor Şef” al publicaţiei pe care ai lansat-o. De multe ori se poate chiar să ai succes, şi sute şi chiar mii de oameni să fie interesaţi de conţinutul prezentat. Marea problemă apare însă la sursa de finanţare. Cine plăteşte, sau cine te plăteşte? De unde vin banii? Care este modelul de business? Iar dacă ziceţi că vom avea publicitate şi din asta se trăieşte bine, vă înşelaţi!

Deci, bun venit jurnalistului Twitter în peisajul media! Mult succes în a găsi metoda de a supravieţui financiar!

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: