joi, 26 martie 2015

Potenţialul binomului România-Japonia (în contextul parteneriatului UE-Japonia)

Într-o analiză realizată de cãtre Radu Şerban sunt analizate două economii care, se pare, au mai multe asemănări decât am crede la prima vedere - UE și Japonia. “În fapt, nu numai talia le apropie, ci și o serie de trăsături și evoluții asemănătoare. Economii de piață mature, cu standarde ridicate de viață și însemnate sectoare ale serviciilor, ajunse la o anumită saturație a creșterii și împovărate de îmbătrânirea populației, fac eforturi să rămână în zona pozitivă a dinamicii PIB. Zona euro nu a reușit să revină la nivelul PIB din 2008, iar arhipelagul nipon s-a mulțumit cu o cvasi-stagnare în ultimele două decenii”, explica diplomatul român.

Aş putea spune că tocmai aceste asemănări se poate să fi contribuit la un parteneriat economic productiv de-a lungul ultimelor decenii – “Japonia a văzut în UE, de-a lungul deceniilor, o superputere „blândă”, interesându-se de cooperarea în domenii ca gestionarea dezastrelor și crizelor, securitate cibernetică, combaterea terorismului și a epidemiilor și alte provocări globale. La rândul său, UE, ca actor global promotor al unor valori fundamentale, a găsit în Japonia un partener solid de-a lungul timpului. Un rezervor imens de interese comune, complementarități, bunăvoință și talente trebuie să animeze în viitor acțiunea comună euro - niponă pentru a face față provocărilor, inclusiv în domeniul apărării”.

Apropo de parteneriate, este interesat de analizat care este relaţia Japonia-România. Am putea insista pe dezvolatrea acestui parteneriat, “investind” mai mult în crearea unei Japonii - piaţă de desfacere pentru produsele şi serviciile româneşti.

Am putea adăuga Japonia la lista ţărilor care pot contribui la poziţionarea României ca mare “jucător” la nivel european, şi de ce nu, global:




Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: