luni, 9 martie 2015

Cine este comisarul european responsabil cu comunicarea UE?

Politica de comunicare a UE nu este reglementată prin dispoziţii specifice de Tratate, ci decurge în mod direct din obligația Uniunii Europene de a explica publicului funcționarea și politicile sale, precum și înțelesul „integrării europene”, în general”.

Comunicarea cu cetățenii constituie de multă vreme o dilemă şi o preocupare continuă pentru instituțiile europene, care caută acum, mai mult ca oricând, să promoveze încrederea în proiectul european, ştirbită în ultimii ani pe fondul crizei economice şi creşterea mişcărilor eurosceptice şi populiste. Astfel, în prima Comisie Barroso (2004-2009), Direcția Generală Comunicare era de resortul comisarului pentru relații instituționale și strategia de comunicare (Margot Wallström). În a doua Comisie Barroso (2010-2014), politica și strategia de comunicare au fost grupate împreună cu cetățenia în portofoliul comisarului pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, astfel că în 2010 portofoliul de comunicare a fost atribuit doamnei comisar Reding.

În actuala Comisie Europeanã, după reorganizarea portofoliilor şi stabilirea organigramei, responsalibitatea Comunicãrii UE nu este atribuitã nici unui comisar european. Direcţia Generală Comunicare, responsabilă de informarea și comunicarea politicilor Uniunii Europene către publicul larg, funcționează prin intermediul mass-media, a liderilor de opinie, a reprezentanțelor Comisiei și a rețelelor de informare din statele membre, fiind totodată responsabilă de informarea Comisiei cu privire la evoluția opinie publice și coordonarea acțiunilor de comunicare în cadrul Comisiei, se aflată sub responsabilitatea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: