marți, 11 decembrie 2007

Fondurile europene: Accentul - pe cetăţeni!

Am fost rugat recent de către colegii de la EurActiv România să realizez un scurt articol pentru publicaţia euROpeanul, despre cum se văd fondurilor europene de la Bruxelles.

Dacă ne referim la fondurile europene avem în vedere 3 paliere. Primul este cel politic. România este membră a Uniunii Europene şi avem acum acces la mult- visatele fonduri comunitare.

Al doilea palier este cel al tehnocraţilor. În paralel cu preaderarea, România a format şi un număr de tehnocraţi, foarte utili în negocierile de aderare şi acum în punerea pe picioare a mecanismelor de absorbţie a fondurilor europene. România este în plin proces de a avea proprii tehnocraţi europeni, fie ei în Bruxelles sau în oraşele ţării. În actuala perioadă de dezvoltare, România are foarte mare nevoie de ei.

Mare atenţie însă încă de pe acum la al treilea palier - CETAŢEANUL. Referindu-ne la structura europeană se observă o tendinţă care va intra în curând şi pe piaţa românească. Populaţia dă semne de nemulţumire tot mai puternice faţă de alianţa tradiţională dintre tehnocraţi si liderii politici, care o pun în faţa unor hotărâri deja luate. Se manifestă un climat de profundă neîncredere reciprocă între clasa politică şi populaţie. E nevoie să învăţăm să luăm în considerare ceea ce este important, iar mediul politic şi cel administrativ să includă capitalul uman în ecuaţie.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: