vineri, 18 aprilie 2008

Mastere romanesti neperformante sau neadaptate?

Declaratia recenta a rectorului UBB Cluj, Andrei Marga, imi confirma perceptia despre sistemul educational romanesc. Nuantez insa expresia prezentata de fostul ministru al educatiei "In Romania, studiile master nu sint performante" prin "In Romania, masterele nu sunt adaptate realitatii".

Potentialul sistemului educational romanesc nu este exploatat suficient. Trebuie o abordare globala, nu doar una inchistata in granitele Romaniei. Masterele din Romania, daca sunt “facute cu cap”, pot aduce multi straini in Romania, si indirect multe fonduri. Trebuie insa prezentate cursurile in limba engleza. Si apoi, hai sa fim sinceri, cine vine special in Romania sa invete drept european sau economie mondiala? Trebuie cursuri precum, dar repet in limba engleza, istoria Romaniei, geografia Romaniei, legislatie romaneasca, sectorul de afaceri in Romania sau cultura romaneasca. Normal, putem integra in “orarul strainilor” si cursuri de limba romana.

Universitatiile si cei de la minister va pot confirma ca mobilitatile europene, in special cele dinspre exterior spre Romania, nu ating cifre impresionante, multe universitati romanesti avand sub 0,5% studenti straini. Cred ca este timpul pentru a lansa un proces global, deschiderea invatamantului superior romanesc catre tinerii din alte tari prin organizarea in Romania a programelor de „master cu acces international”.

Cateva cuvinte si despre diaspora romaneasca. In timp, copiii emigrantilor romani vor studia in tarile unde s-au integrat cu familiile lor si daca doresc vor efectua studiile universitate (licenta) in Europa de Vest sau SUA. Cred insa ca tentatia, ca sa nu zic mai mult, de a face un master in Romania este enorma. Interesat de urmarit si acest aspect.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: