joi, 23 iulie 2009

Criză şi la capitolul specialişti?


Spuneam, după participarea la ediţia trecută a European Business Summit, că şi România trebuie să iasă cu ceva din anonimat în 2009, cu ceva plăcut, având în vedere coordonatele politico-geografice favorabile. România poate atrage investiţii străine directe şi să dezvolte piaţa muncii, prin mobilitate.

Din acest punct de vedere se află pe locul 5 în clasamentul ţărilor Europei Centrale şi de Est, conform studiului realizat de Heidrick&Struggles, care a analizat statele estice, luând în considerare aspecte economice, sociale, educaţionale, precum şi particularităţi ale pietei muncii. Însă, aşa cum reiese din acelaşi studiu, după modul în care reuşeşte să dezvolte lideri şi să atragă talente, România se clasează abia pe locul 11 din cele 13 state ale regiunii.

Dacă puctajul după gradul de specializare al forţei de muncă la primele clasate, Austria şi Rusia se apropie de 60 de puncte, România nu a reuşit să depăşească decât 30, declasând doar Croaţia şi Serbia. Aceeaşi poziţie ne este rezervată nu numai la capitolul condiţiilor de atragere a talentelor, ci şi în ceea ce priveşte sistemul educaţional. Specialiştii români continuă să caute locuri de muncă în străinătate, chiar dacă pe funcţii inferioare pregătirii lor, pentru salarii mai bune.

Pentru valorificarea potenţialului de specialişti pe care îi poate avea România, să nu uităm de ceea ce am mai spus în repetate rânduri, în mesajele în care am atins subiectul educaţiei - fără adaptarea sistemului la cerinţele globale, cu accent pe cercetare, şi fără conştinentizarea importanţei educaţiei non-formale, nu avem nici o şansã.

Dan Luca / Bruxelles

Un comentariu:

Codrut Constantinescu spunea...

Interesant blogul dumneavoastra, il voi viyita mai des, cu siguranta pentru ca oricum ai lua-o, altul este feedback-ul cuiva care activeaza la Bruxelles si nu in oraselele noastre prafuite si provinciale. Cat despre resursele umane din Romania va supun atentiei un articol/ recenzie pe care am publicat-o in Revista 22.
Vast subiect.
http://www.revista22.ro/articol-6041.html