miercuri, 8 iulie 2009

Executivul European trecut prin alegeri

Sugeram că nu e bine ca un comisar european să renunţe la funcţia pe care o deţine în favoarea alteia, la nivel naţional, însă când e vorba de alegerile europene, sunt bucuros că actualii comisari europeni se “bat” în faţa electoratului.

Avem câteva exemple de comisari care renunţă la locul în Comisie pentru unul în Parlamentul European. Aceştia sunt familiarizaţi cu mecanismele europene şi, în plus, puterea politică vine prin vot, nu prin numiri. După ce comisarului european pentru politica regională, Danuta Hübner, a ales să meargă în Parlament, la fel ca şi belgianul Louis Michel, Meglena Kuneva se decide şi ea să renunţe la Comisia Europeană pentru funcţia în Parlament.

Un singur mare regret, însă. Este păcat că ne despart atâtea luni între alegerile europarlamentare şi începerea mandatului noii Comisii Europene. E normal ca după alegerile pentru “Legislativul european” să avem imediat formarea “Executivului european”. Astfel evitam să avem perioade cu comisari europeni numiţi formal pentru doar două-trei luni.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: