miercuri, 22 iulie 2009

O Europă politică “cerută” de cetăţeni?


Datele eurobarometrelor arată că două treimi din cetăţenii UE identifică, în mod constant, media în general, şi televiziunea în particular, drept sursele lor cele mai importante de informaţie politică. În acelaşi timp, presa europeană, internaţională şi chiar cea naţională – poate cu excepţia celei britanice - vãd în Uniune o identitate politică, o structură politică. Putem concluziona că europenii văd în Uniune o construcţie politică, de la care aşteaptă responsabilităţi politice comunitare şi nu doar coordonare?

Recent lansam o dezbatere asupra modelului pe care îl vor adopta liderii Uniunii în periaoda 2009-2014, cât e “Europa politică” şi cât e “Europa – piaţă”. Barroso se află încă în “priza alegerilor”, iar întreg EPP-ul s-a “mulat” pe acest proiect.

Liberalii europeni din Parlamentul European şi-au schimbat liderul, iar Guy Verhofstadt vrea ca legislativul european să fie mai activ în actuala criză economică. Iar pentru a întări acest mesaj, a lansat chiar o carte-manifest “Emerging from the crisis: How Europe can save the world”, subliniind importanţa alianţei pro-europene în Parlament.

La Stânga este încă derută, dar finalizarea alegerilor pentru preşedintele Parlamentului European au conturat forţa Grupului, prin confirmarea lui Schulz ca preşedinte al Parlamentului în perioada 2012 -2014.

Să vedem ce ne rezervă viitorul.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: