joi, 20 septembrie 2012

Clujul şi clasamentul universităţilor 2012

Ciprian-Marcel Pop, prorectorul Universităţii “Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat recent că în clasamentul celor 700 de universităţi din lume "poziţia UBB este de câţiva ani aceeaşi în QS, 601+, alături de celelalte universităţi proeminente din România. Datorită jocului indicatorilor şi ponderilor, UBB nu poate urca în clasamentul QS, chiar dacă are o activitate ştiinţifică remarcabilă, mult superioară altor universităţi plasate mai bine în ranking. Internaţionalizarea studiilor ar fi cheia urcării în ranking (procentul de studenţi străini este de numai 2,4%".

Danny Byrne, Editor al www.topuniversities.com, a declarat pentru HotNews.ro că "faţă de poziţia lor generală, universităţile româneşti au o evoluţie bună în sondajele noastre cu privire la cadre universitare şi angajatori, ceea ce înseamnă că, cel puţin la nivel regional, se bucură de o oarecare recunoaştere a standardelor academice şi a calităţii absolvenţilor. Cu toate acestea, rezultatele arată că suferă de pe urma numărului mare de studenţi dintr-o clasă şi că nu fac deocamdată suficient de multă cercetare influentă (măsurată prin citări)".

Într-un mesaj de anul trecut aminteam din de topul internaţional al universităţilor, dar şi de cel realizat la nivel naţional, unde UBB ocupa locul al 2-lea.

Să nu uităm să valorificăm la maxim potenţialul universitar recunoscut al Clujului!

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: