vineri, 27 septembrie 2013

Lansarea cărţii “European Union: Views from Brussels”


Marţi, 15 octombrie 2013, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) lansează noua mea carte European Union: Views from Brussels”. Lansarea va avea loc la sediul SNSPA (Str. Povernei, nr. 6, sector 1), sala 12, începând cu ora 17.00. La eveniment vor participa prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, rectorul SNSPA şi Ovidiu Nahoi, jurnalist.

Studiez, teoretic şi practic, Uniunea Europeană de ani buni de zile. Mă bucur că sunt invitat la diverse universităţi europene pentru a ţine cursuri studenţilor despre tehnicile de comunicare ale UE, aşa cum s-a întâmplat la Bruxelles, Gorizia, Bucureşti sau Cluj.

De mai bine de şase ani am lansat acest blog în care public articole şi opinii despre Uniunea Europeană şi despre modul în care românii sunt afectaţi de schimbările europene contemporane. Cantitatea de informaţie strânsă în cele peste 1.500 de mesaje este considerabilă şi m-am gândit că poate e bine să încerc o proiecţie din “lumea Web 2.0” în cea “serioasă”, a cărţilor de specialitate. Astfel în 2009, am publicat cartea în limba română “Dilemele comunicării Uniunii Europene”.

Impactul cărţii a depăşit aşteptările mele, iar semnalele primite m-au condus la concluzia să prezint ideile şi în limba engleză, pentru a putea fi receptate de un public mult mai larg. Aşa se face că începând cu anul 2009 am început să public, e drept răzleţ la început, opinii în limba engleză despre subiecte de actualitate europeană, aşa cum le vedeam eu de la Bruxelles.

La începutul anului 2012 am luat însă decizia de a publica săptămânal mesaje, iar cantitatea acumulată după 18 luni îmi permite acum să asamblez cele aproximativ 70 de articole sub forma unei cărţi.

Materialele cuprinse în această carte au fost reproduse în forma publicată pe blog la data respectivă, păstrând astfel “parfumul” perioadei respective. Masa critică editorială este prezentată cronologic, existând totuşi o segmentare pe anumite teme abordate: EU actors & EU citizens, Future EU, EU communication, Romania in the EU, Management & business, Education şi Technology & media.

Este greu să îmi imaginez o astfel de carte acum 5 ani, când am publicat primul articol în limba engleză pe blog, dar acum sunt fericit cu o lucrare coerentă, care cuprinde în mod cronologic idei despre deciziile Bruxelles-ului şi impactul acestora asupra cetăţenilor europeni. Momentul este bun pentru o astfel de analiză, acum la doar câteva luni de alegerile europene din mai 2014.

Vreau să mulţumesc tuturor celor care au crezut în această idee, o carte despre Uniunea Europeană, văzută de la Bruxelles, trecută prin filtrul românesc.

Vă aştept cu mare drag la lansare!

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: