sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Şcoala anului 2030


El Mundo sublinia recent: “Sistemele de educație din întreaga lume vor suferi mari modificări până în anul 2030, favorizate de revoluția tehnologică. În următorii 15 ani, internetul va transforma școlile în "medii interactive" care vor da la o parte formele tradiționale de învățământ și vor schimba modul de a fi al profesorilor, părinților și elevilor”.

In școala viitorului profesorul nu va fi doar un transmițător de cunoștințe, ci va avea ca principală misiune orientarea elevului în propriul său proces de învățare. Curriculumul se dorește a fi personalizat, pe măsura necesităților fiecărui elev, cu accent pe abilitățile personale și practice ale acestia, mai mult decât pe conținuturile academice.

Interesantă este și concluzia acestor schimbări – ”educația va fi mai scumpă și va dura toată viața”. “Rolul profesorilor va fi și mai relevant. Vor trebui să le arate elevilor că trebuie să fie critici față de informație, că nu tot ceea ce găsesc pe internet este corect, că trebuie să selecționeze și să meargă la cele mai fiabile surse″, afirmă Ismael Sanz, director al unui institut național de evaluare (Instituto Nacional de Evaluación Educativa) din subordinea Ministerului Educației din Spania.

Fiind un subiect care mă captivează, despre necesitatea adaptării sistemelor de educaţie la cerinţele actuale, am scris în repetate rânduri în intervenţiile mele pe blog:


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: