marți, 10 februarie 2015

Când este obligatoriu Registrul lobby-iștilor din Bruxelles?

Noul registru de transparență a intrat în vigoare pe 27 ianuarie 2015, fiind comun pentru toţi lobbyiştii, atât pentru cei care îşi susţin interesele în Parlamentul European, cât și pentru cei care doresc să participle la reuniuni, intergrupuri și audieri în Comisie.

Vicepreședinta Parlamentului European, Sylvie Guillaume explica particularitățile acestui registru, încă neobligatoriu. Dânsa a subliniat de asemenea că există o cerință puternică și din partea cetățenilor în acest sens, dar pentru obligativitate fiind însă necesară decizia în unanimitate în cadrul Consiliului. Guillaume a declarat că  nu se renunță la obiectivul de a face registrul obligatoriu, dar pentru creşterea credibilităţii din partea cetăţenilor datele declarate de grupurile de lobby trebuie verificate.

Deocamdată s-a decis restricţionarea accesului pentru organizaţiile non-înregistrate, precum şi facilitarea accesului la informaţie pentru lobby-iștii înregistraţi, cărora li se permite să participle la evenimentele organizate în cadrul instituţiilor europene și să aibă acces la audierile publice.

În paralel cu dezbaterile de la Bruxelles am văzut că şi în România se vizează reglementarea lobbyului, o sarcină deloc uşoară. “Guvernul susţine reglementarea şi Parlamentul va fi parte a dialogului cu actorii interesaţi pentru a promova o lege acceptată de aceştia”, declara Preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: