luni, 14 decembrie 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene : "Cât de anticipate au fost evenimentele politice din 2015?"

Pe 15 decembrie 2015, publicam un articol în Convorbiri Europene despre evenimentele europene ale anului 2015, raportându-mã la un mesaj de din 2014 în care anticipam majoritatea dintre acestea.

---------------

Acum 12 luni, încercam sã anticipez principalele evenimente ale anului politic 2015. Sciam atunci: Anul 2015 este oficial “Anul european al dezvoltării”, dar din punct de vedere politic, apropierea de alegerile programate în Marea Britanie (luna mai) vor intensifica tensiunile legate de raportarea Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi chiar apartenenţa Londrei la Uniunea Europeană. O prognozã reuşitã, cãci victoria neaşteptatã, în special prin amploarea ei, a Conservatorilor britanici a netezit drumul cãtre controversatul referendum în care Marea Britanie se poate decupla de la Uniunea Europeanã.

Mai preconizam: Dacă anul 2014 a fost anul alegerilor noilor feţe din cadrul instituţiilor europene, anul 2015 trebuie să fie un an de acţiune. Va fi crucial modul de abordare al crizelor, că e vorba de Rusia, de somaj, migraţie, Statul Islamic, sau luările de poziţie în domeniul energiei. Şi e drept, crizele de mare amploare nu ne-au ocolit în anul 2015. Puternicele atacuri teroriste de la Paris (ianuarie şi noiembrie) plaseazã anul pe care îl încheiem pe acelaşi palier cu 2001, anul atentatelor din Statele Unite. Criza emigranţilor din acest an a surprins prin amploarea sa Uniunea Europeana, o uniune tot mai greu de coordonat pe anumite subiecte precum cel al protecţiei frontierelor naţionale. Tot la nivelul UE am mai asistat la o criza, puţin anticipatã. În luna septembrie Grupul Volkswagen era acuzat cu probe de Autoritatea de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) că a manipulat testele de emisii şi de consum pentru modelele diesel vândute peste Ocean. Impactul acestui scandal a fost enorm, cu un ricoşeu puternic asupra industriei auto europene şi nu numai.

Desigur, anticipam în decembrie 2014: Sistemul european va intra într-o viteză accelerată, pe de o parte din cauza noii echipe instalate în Piaţa Schuman, dornică de a-şi promova proiectele, pe de altă parte din cauza “evoluţiei sistemului european”, impact direct al dezbaterii despre viitorul instituţiilor europene. Caruselul de Bruxelles şi-a lansat anumite proiecte, mai mult în sfera experţilor în afaceri europene decât al cetãţenilor: Energy Union (februarie) sau Digital Single Market (mai).

Dar sã închei retrospectiva anului politic 2015 într-o notã optimistã. La sfârşitul celui mai cãlduros an din istoria observaţiilor meteorologice şi dupã patru ani de negocieri de multe ori sterile reprezentanţii de la Paris ai celor 195 de state participante la Conferinta privind schimbãrile climatice (COP21) au concluzionat un acord istoric. E interesant de vãzut implementarea practicã, ţinând seama în special de mixtul energetic de la nivelul ţãrilor UE.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: