marți, 22 martie 2016

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Povestiri dintr-un Bruxelles atacat”

Prietenii de la Ziarul Financiar m-au rugat sã scriu câteva impresii din Bruxelles. Aveţi aici articolul. Vã mulţumesc foarte mult pentru mesajele de susţinere !

Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles și fãrã nici o reţinere pot sã afirm cã astãzi este cea mai sinistrã zi pe care o trãiesc.

Acum câteva luni cartierul bruxellez Molenbeek a intrat în atenţia lumii și de atunci parcã te gândești de douã ori la ce îţi poate oferi viaţa. Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de munca din piaţa Schuman. Nu pot sã spun cã îmi este fricã, dar când se lasã seara e recomandabil sã nu intri pe strãzi lãturalnice în aceastã zonã.

Astãzi, în drum spre servici, pe la ora 8 și câteva minute, am auzit la radioul mașinii primele informaţii despre cele douã bombe de la aeroport. Exact în locul în care în trei zile trebuia sã mã înregistrez pentru a lua avionul spre București.

Mi-au urmat drumul spre cartierul european luând metroul. Dupã câteva minute, în staţia de metrou De Brouckere suntem rugaţi sã ieșim din metrou și sã pãrãsim incinta. La suprafaţã suntem informaţi cã la 4 staţii de unde ne aflam au avut loc explozii masive în garnitura de metrou. Conform planificãrii trebuia sã ajung în acea staţie cam în 5 minute.

Am cãutat un taxi și am reușit sã mã strecor, trecând pe langã staţia de metrou Maalbeek, pânã la Centrul de Presã din apropierea clãdirii Comisie Europene. Dupa 4 ore de la atentate încã se mai aud sirenele ambulanţelor. O atmosferã apãsãtoare, în care privim pe geam derularea evenimentelor, fugim la calculator sã citim pe Internet știrile și încercãm sã luãm legatura cu familia și prietenii pentru a afla dacã sunt în siguranţã. A suna pe cineva în Bruxelles pe un numar de mobil este imposibil, noroc cu WatsApp sau cu Facebook.

E panicã la Bruxelles și lumea își îndreaptã privirea cãtre autoritãţile belgiene. Metroul nu mai circulã și probabil aceastã situaţie va continua. Se vor închide școli, restaurante, magazine și tot ceea ce poate mișca în Belgia.

Dupã New York, Madrid, Londra sau Paris, Bruxelles-ul intrã pe harta orașelor lovite de terorism. Simbolistica este puternicã, terorismul lovind – în premierã – instituţiile europene. Staţia de metrou Maalbeek este cea folositã de politicienii și funcţionarii europeni pentru a ajunge la locul de muncã.

Ce va urma? Dificil de prevãzut, dar situaţia este deprimantã aici, la Bruxelles, pe 22 martie 2016.

Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu: