joi, 14 aprilie 2016

Uniunea Europeanã vãzutã de la Berlin – varianta 2016

O datã la 3 luni îmi derulez activitatea în capitala Germaniei. Sãptamâna aceasta am avut din nou plãcerea sã interacţionez cu “fibra europeanã” localizatã în Berlin.

Principalele subiecte pe agenda germanã sunt legate de securitatea Europei și în special asupra modului în care Germania își poate aduce o contribuţie în acest demers; criza -imigranţilor și impactul asupra societãţii; alegerile generale din toamna lui 2017 și rolului pe care actualul cancelar îl va juca. Referitor la acest subiect, se pare cã Angela Merkel va câștiga din nou nominalizarea, urmând sã conducã statul federal pentru doar doi ani, timp suficient pentru a delega puterea unui coleg de partid pentru a doua parte a mandatului.

Societatea germanã este expusã puternic și conflictului dintre Recep Tayyip Erdogan și Jan Böhmermann, cel care și-a permis sã-l satirizeze pe președintele Turciei. Desigur subiectul atinge cele mai înalte sfere politice la Berlin.  

Revenind la "Europa temelor mãrunte", e interesantã tendinţa de comunicare politicã a federaţiilor germane. Așa cum anticipam deja în evenimentul din februarie 2016, avem confirmãri clare cã organizaţiile industriale sau profesionale din Germnia, în cadrul demersurilor de lobby legislativ, "vin direct spre Bruxelles": își deschid reprezentanţe în capitala Europei (chiar dacã fac parte din federaţii europene), comunicã puternic în limba englezã și devin jucatori activi în peisajul de la Bruxelles. Câteva exemple concrete: VDMA, BNE sau BVSE.

În rest foarte interesantã întalnirea cu șefa departamentului de comunicare pentru Delegaţia Comisiei Europene în Germania. Comunicarea europeanã este un proces complex, chiar și într-o ţarã pro-UE.

Dan LUCA / Bruxelles





Niciun comentariu: