marți, 6 decembrie 2016

Dan LUCA – articol în Fãclia: “Brexitul la români”

Pe 6 decembrie 2016, publicam în ziarul Fãclia de Cluj un material despre impactul Brexit asupra României.

--------

Românul a auzit de Brexit. “Marea Britanie s-a sãturat de Uniunea Europeanã şi vrea sã ne pãrãseascã”, zicea recent un om de rând... Acum vine întrebarea, ne afecteazã pe noi românii acest Brexit? Da, şi nu doar pe cei aproximativ jumãtate de million de români care trãiesc acum în Regatul Unit, sau pe multe familii rãmase în ţarã, dar dependente de venitul trimis acasã de diaspora…  Este si un efect macro asupra Uniunii Europene şi indirect asupra României. Nu întâmplãtor la nivel comunitar s-a lansat acum 3 luni o procedurã oficialã de reformã a instituţiilor europene. La Bruxelles se vorbeşte masiv despre impactul Brexit la nivelul fiecãrei politici sectoriale. Iar ca sã combinãm interesul naţional cu cel european, se pare cã Marea Britanie va finaliza negocierile de ieşire din Uniune exact când România va deţine Presedinţia UE, adicã în primul semestru al anului 2019.

Sã zicem cã v-am convins şi deci românul trebuie sã “aprofundeze dosarul Brexit”. Ce este de fãcut? Sã vedem ce fac alţii şi poate avem surse de inspiraţie. În luna noiembrie am derulat proiecte în Bucureşti, Berlin, Paris, Londra şi Bruxelles. “Doreşti sã cunoşti cu adevãrat o ţarã, viziteaz-o”, este sloganul dupã care mi-am ghidat recent activitatea. Am dorit sã înţeleg care este agenda politicã naţionalã, cum se vede Uniunea Europeanã din principalele capitale europene.

Cuvântul la moda în Londra este Brexit. Dar paradoxal, toata lumea bunã aprofundeazã acum acquis communautaire. “Marea Britanie va avea o abordare juridicã în negocierea ieşirii din UE, trebuie sã cunoaştem toate detaliile legislatiei europene pentru a avea condiţii favorabile sectoriale”, menţiona un expert britanic în cadrul evenimentului de lansare a “Top50 – cele mai influente persoane în Brexit”. Poate vã întrebaţi câţi români sunt prezentaţi în acest top? Nu cred cã aceasta este problema, cã nici un român nu e menţionat. Problema este alta…

Este multã incertitudine în relaţionarea dintre Marea Britanie și cele 27 de ţãri membre UE, dar implicarea este cuvântul la modã.  Este interesant cum experţi veniti din Germania, Franţa sau chiar Polonia prezintã la Londra prioritãţile naţionale în procesul complex al negocierilor. 

Prim ministra polonezã a venit acum o sãptãmânã la Londra la o întalnire pragmaticã despre Brexit… România este încã prinsã între zile libere, alegeri naţionale, Sãrbãtorile de iarnã, iar dupã Sf. Ion mai vorbim. Europa nu stã în loc şi trebuie sã ne mişcam rapid. Trebuie sã avem impact în dosarele europene contemporane, dacã nu forţa centrifugã ne va arunca la periferie, sau chiar în afarã… Avem nevoie de “echipa româneascã Brexit”, “echipa româneascã Viitorul UE”, “echipa româneascã Reindustrializare mondialã – Industry 4.0”, “echipa româneascã Presedinţie UE – 2019”, şi alte 3000 de echipe româneşti pentru dosarele sectoriale europene… E mult, e puţin?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: