vineri, 25 mai 2018

Dan LUCA – articol în Faclia: “E timpul revoluţiei industriale!”

Astãzi, 25 mai 2018, am publicat un articol în Fãclia despre recentul încheiat European Business Summit 2018.

-------------

Timp de două zile lideri politici şi ai sectorului de afaceri s-au reunit la Bruxelles pentru a analiza situaţia economiei europene. «Uniunea Europeană e mult mai bine poziţionată decât acum 4 ani», preciza Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans în deschiderea European Business Summit 2018. “Este timpul revoluţiei industriale, e nevoie însă să redefinim solidaritatea la nivel european”, adaugă liderul european.

Markus Beyrer, Directorul General al Business Europe, preciza: «Avem creştere economică la nivelul UE, sectorul de afaceri este încrezător, aşteptăm investiţii masive”. Totuşi, acesta preciza că «situaţia este bună, dar ne aşteaptă o mulţime de provocări».

Oamenii de afaceri şi-au exprimat opinia despre climatul actual, în care avem multe locuri de muncă la nivel european, dar nu găsim persoane calificate pentru a le ocupa. Mobilitatea se va schimba fundamental în urmatoarea decadă… în 2030 maşinile electrice se vor impune în faţa celor pe diesel…

Este nevoie însă de investiţii la nivel european, iar «Uniunea Europeană trebuie să fie pregatită pentru a investi inteligent», preciza Timmermans. Trebuie să găsim valoarea adaugată europeană. Democraţia implică un dezavantaj din punctul de vedere al vitezei, dar avantaj din punct de vedere al calităţii.

S-a făcut referire şi la unitatea europeană, mai ales acum la ceasul încercărilor trans-atlantice. «Uniunea Europeană trebuie să fie unită în răspunsurile date Statelor Unite ale Americii», concluziona prim-vicepreşedintele.

European Business Summit reprezintă una dintre cele mai transparente întâlniri dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi oficialii europeni. Prima ediţie a avut loc în 2000, iar din 2002 am participat la fiecare ediţie a evenimentului. Anul acesta tema principală a evenimentului a fost «Conducerea într-o lume în schimbare: Europa în prim-planul schimbării economice, sociale şi politice globale».

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: