sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Proteste apolitice cu impact politic

Ø  Se creazã o narativã periculoasã din cauza anului electoral 2019. Forţele pro-europene promit marea cu sarea în eventualitatea unei victorii în scrutinul din mai 2019. E greu însã sã aduci o schimbare rapidã la nivel european, iar riscul unei erodãri poate duce la un dezastru în 2-3 ani. Promisiunile forţate produc schimbarea majoritãţii în legislativul european, chiar înainte de alegerile din 2024. Acest posibil scenariu îl prezentasem în octombrie 2018. Cetãţenii nu trebuie câştigaţi cu slogane în limbaj de lemn, iar populismul – chiar şi el pro-european – nu ajutã proiectul comunitar.
Ø  Câteva idei despre anumite fenomene sociale apãrute în ultimele sãptãmâni. Apariţia în spaţiul public a unor grupuri apolitice, dar cu impact politic enorm, dinamizeazã agenda publicã în unele ţãri europene. E greu sã combaţi cetãţenii neînregimentaţi politic, elevii de liceu sau chiar tinerii în general. Dupã ce pânã acum vreo 3 luni aveam scenarii despre o eventualã macronizare a Parlamentului European, tot din Franţa vine mişcarea “Vestelor galbene”. E revoluţie? E revanşa lui Mélanchon de care ziceam acum un an? Tot în acest context este de evidenţiat particularitatea protestului elevilor de liceu din Bruxelles. Ei promit o mişcare de stradã sãptãmânalã pentru salvarea planetei, protestând deschis împotriva unei clase politice belgiene inerte… Îmi amintesc cu multã simpatie de eforturile tinerilor britanici pentru impiedicarea Brexit-ului. Pãcat cã impactul nu a fost cel dorit, dar aceste exteriorizãri conteazã.
Ø  Puţini erau aceea care acum 10 ani apreciau forma deschisã prin care îndemnam Comisia Europeanã sã treacã prin alegeri europene. Şi asta nu doar la nivel de preşedinte, ci pentru fiecare comisar european… Îmi place modul transparent şi pragmatic prin care Corina Creţu “se aruncã” în alegerile europene. Ce va urma? Daca Pro România va avea aleşi în Parlamentul European, comisarul european va demisiona şi prelua mandatul de eurodeputat. Asta lasã loc României sã propunã un nou comisar european, cel mai probabil pe acelaşi portofoliu. Pronosticul meu: Rovana Plumb va deveni comisar european în iulie 2019.
Ø  Pe aceeaşi linie, mult succes comisarului european Sefcovici în a deveni Preşedintele Slovaciei. Acum 10 ani, Dalia Grybauskaitė a reuşit acest pariu, fiind şi acum Preşedintele Lituaniei.
Ø  Povestea Brexit continuã spre exasperarea celor care doresc certitudini. Îmi menţin opinia, prezentatã public acum 4 luni, despre un (imposibil) acord Brexit: “Brexitul este un subiect care acapareazã agenda publicã şi permiteţi-mi un pronostic hazardat. Deşi conceperea unui acord de ieşire a Marii Britanii din UE este o negociere juridicã, este prea “expus”, devenind un instrument politic. Capitalul politic este enorm pentru taberele implicate. Avem cel puţin douã grupuri la nivelul Conservatorilor britanici, care fac din guvernare un balet riscant. Mai avem opoziţia, Laburiştii, care “o joacã”. În plus avem tot felul de presiuni europene… S-a ajuns la ceva de genul negocierii TTIP (Tratatului Comercial între UE şi Statele Unite). Vizibil şi imposibil de înţeles de public, abandonat de lideri din cauza “presiunii”. Şi zic eu acum… E imposibil sã avem un acord Brexit care sã aducã linişte parţilor implicate şi care sã treacã apoi prin ratificãri instituţionale. Asta nu înseamnã cã echipa Barnier deruleazã un exerciţiu fãrã sens. Concluziile se vor înşuruba rapid în parteneriate sectoriale, tehnice, fãrã vizibilitate. Ceva de genul liniştitului Tratat Comercial UE-Japonia… Vom avea de fapt o situaţie paradoxalã, fãrã acord Brexit, dar cu multe mini-acorduri, care cu siguranţã nu le vom numi acorduri pentru a nu deranja sferele politico-cetãţeneşti…”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: