marți, 7 decembrie 2021

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Ursula von der Leyen are nevoie de votul României˝


Toți ne uităm la Germania, dar la ce se uită Germania ? Câteva idei în editorial meu de astăzi din Făclia.

 

---

 

Cine ne conduce ? Care sunt cei mai influenți politicieni la nivel european? Aceste întrebări sunt adresate constant și cetățenii reușesc să se conecteze la aceste subiecte în care politicile seci ne prezintã feţe umane. Uniunea Europeană are o structurã de conducere complexă, în care sunt vizibili liderii instituțiilor cheie, și mă refer aici la președintele Parlamentului European (David Sassoli), președintele Consiliului European (Charles Michel) și președintele Comisiei Europene (Ursula von der Leyen). Criza pandemică a consolidat, fără doar și poate, ˝puterea Ursulei˝, care se impune ca lider al structurii europene. Puțini știu însă cum a fost ales acest președinte în 2019 și, mai ales, ce șanse are să fie reales în 2024.

 

Președintele Comisiei Europene este o alegere a celor 27 de lideri europeni. Ținând seama de alegerile pentru Parlamentul European și după ce a procedat la consultările necesare, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat la funcția de președinte al Comisiei.

 

Scriu acest material, acum la ceasul schimbării coalitei de Guvernare din Germania. După 16 ani, creștin-democrații Angelei Merkel intră în opoziție și practic Germania se întoarce spre Stânga. Acum 10 ani, liderii europeni subliniau puterea cancelarului german, care influenţa masiv UE prin abordarea sa politică. “Dacă nu avem cancelar social-democrat în Germania este imposibil pentru Stânga Europeană să fie prima vioarã a politicii europene˝, zicea atunci Poul Nyrup Rasmussen, președintele Partidului Socialiștilor Europeni.

 

Utlimul președinte de Stânga pentru Comisia Europeană, deci un fel de prim-ministru al UE, a fost Romano Prodi, al cărui mandat s-a încheiat în 2004. De văzut dacă, după 20 de ani, va exista o schimbare de direcție și la nivelul UE. Cu siguranță liderii naționali influenți așteaptă cu mare interes acest moment, iar pozitionãrile politice sunt deja interesante. În general, țările mari europene au șanse mai ridicate, dar și excepțiile sunt posibile dacă ne amintim că Jean-Claude Junker provenea din Luxemburg. Dacă la nivelul Partidului Popular European (din care face parte și PNL), lobby-ul este făcut pentru al doilea mandat al actualei președinte, la nivelul Stângii nominalizarea se joacă. Interesant de monitorizat mai ales jocul actualului premier spaniol, Pedro Sanchez, care poate să aducă un suflu noi mișcării europene.

 

Desigur, mai sunt multe de trăit și văzut până în 2024, cu scrutinul prezidențial din primăvara anului viitor din Franța și multe alte alegeri interesante ca cele din Ungaria (2022) sau Polonia (2023). Iar dacă întrebarea vine în mod natural… răspunsul este clar: da, este foarte important pentru alegerea viitorului lider european ce coaliție este în România în iunie 2024. Poate să fie chiar votul decisiv din cele 27 de ţãri pentru preşedintele Comisiei Europene… 

 

Este interesant dacă coaliția de Guvernare din România a discutat și acest punct, mai ales că UDMR este afiliat tot la Partidul Popular European. În programul de guvernare din Germania există deja o referire la nominalizarea comisarului european în 2024. Formularea lasă loc pentru o confirmare a Ursulei von der Leyen ca președinte a Comisiei Europene până în 2029, chiar dacă creştin democrații germani sunt în opoziție acum. "Verzii vor desemna comisarul european în 2024, cu excepția cazului când este deja nominalizat președintele Comisie Europene din Germania".

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: