marți, 21 decembrie 2021

Dan LUCA – editorial în Făclia: ˝La 15 ani… La Mulţi Ani !˝


Astăzi am publicat un editorial în Făclia despre cei 15 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană.

 

----                                                                                                          

 

Refuz să cred că românul este naiv. Că face pe naivul, că se victimizeazã și că vede doar partea goală a paharului, cu aceste elemente sunt de acord.

 

România este de 15 ani în Uniunea Europeană și există voci care încearcă să ne convingă că era mai bine să nu se întâmple așa ceva. Chiar că mă intervez și vreau să întru într-o polemică cu aceste persoane prin intermediul acestui articol.  

 

Unde era România fără Uniunea Europeană ? Păi eram un fel de Serbia, în cel mai bun caz, care se tot uitã acum prin ograda rusă sau chineză să îți găsească alianțe strategice. O Serbie care de fapt dorește să adere la UE cât se poate de repede și care mai are încă traumele Războiului Balcanic din anii ’90. Belgradul era o bijuterie de oraș acum 30 de ani, nu întâmplător românii erau “la vânzãri” prin zonã... Am fost acum 10 ani la Belgrad și parcă era Bucureștiul anului 1992. Totul era prăfuit, văzând clar ceea ce înseamnă stagnare.

 

Uniunea Europeană a adus prosperitate economică României și nu puteți să îmi ziceți că oricum noi evoluăm cu sau fără UE. Chiar nu contează că aparținem de piaţa internă europeană? Chiar nu credem că cei 3 milioane din români care lucrează în UE (legal) aduc prosperitate țării?

 

România este mai stabilă și mai sigură deoarece facem parte din clubul european. Desigur am fost testați ca ţară cu aderarea la NATO din 2004 și apoi a venit a doua integrare, cea europeană. Iar acum cele două încep să se suprapună, având în vedere că structura europeană dezvoltă o politică de apărare.

 

Vedeți frumusețea conceptului european și nu mizeria din detalii!

 

Nu este perfect proiectul european și vã dau dreptate. Dar acești europeni, că sunt ei nemți, francezi sau spanioli, te-au primit în această organizație fiindcă au crezut în tine. Au crezut că tu, România, o ţară oprimată de sistemul comunist, vei ajuta la unirea continentului. Ei știau atunci că vei avea probleme să te adaptezi, dar ți-au întins o mânã sinceră.

 

România, nu încerca să creezi probleme doar de dragul atenției! Nu ești Marea Britanie să îți permiți să nu faci parte din această structurã. Deschide-te și evaluează-te ! Cum poți tu să îți aduci valoarea adăugată la acest proiect evolutiv ? Înțelege realitatea și viteza europeană, caută să vezi poza globală a proiectului european și totul va veni de la sine. Să ai o abordare strategică în care să faci parte constant din nucleul dur al structurii, și mă refer la principalele proiecte comunitare, fie ele legate de o uniune a sănătății sau de un buget comun în jurul monedei euro. Cu cât te integrezi mai puternic, cu atât mai mult vei avea ceva de spus.

 

Să trecem cât mai rapid peste mitul că ei nu ne vor. Acest mesaj este mai preganant în mintea românilor decât în cea a finlandezilor sau a portughezilor. Da, nu ne vor dacă suntem fratele bosumflat în permanenţă și care devine paranoic pe orice subiect. E logic, nu?

 

Tragem linie și după 15 ani zicem că nu este rău unde am ajuns, dar mult mai important este să privim spre viitor. Să încercăm să fim mai calmi, mai calculați, mai strategici și mai realiști. Putem face minuni pentru România și pentru noi ca români.

 

La Mulți Ani, România ! Te iubim fiindcă ești a noastră !

 

Dan LUCA / Bruxelles                                                                            

 

Niciun comentariu: