marți, 17 mai 2022

Dan LUCA – nou editorial în Făclia: “Clujul, India şi Mircea Eliade”


Revin astăzi, 17 mai 2022, cu un nou editorial semnat în cotidianul clujean Făclia

 

Timpul alianțelor strategice este din nou de actualitate. Războiul din Ucraina ne face să analizăm cine sunt prietenii americanilor, dar și cei care sunt de partea Moscovei. Dacă comparăm cu sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, pe continentul european linia de demarcație între cele două blocuri s-a mutat puternic spre Est, dar impactul este și la nivel global.

 

China s-a dezvoltat enorm în ultimii 75 de ani, ceea ce îi permite să aleagă cam ceea ce doreşte, chiar și neutralitate sau neîncolonarea în vreo tabărã. Desigur are interesul să joace astfel, dar ideea este că poate.

 

Sub deviza “dacă nu sunteți cu noi, sunteți împotriva noastră”, se încearcă o reevaluare a relațiilor bilaterale cu anumite țări provenite din așa zisă alianţă BRICS, adică Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Aici apare un caz deosebit de interesant, pe care permiteți-mi să îl prezint. India este o țară care are populația numeric precum China, dar nu este așa de dezvoltată economic. Uniunea Europeană încearcă să se apropie de India, iar recentele dezvoltări și vizite confirmă fără doar și poate această abordare.

 

De ce să nu anticipăm și noi, la nivel românesc, ce ar însemna apropierea Bruxelles-ului de New Delhi ? Indienii au o reputație de experţi în IT și dacă discuți cu cei ajunși prin Europa îți vor explica presiunea familie pe tânărul indian de a urma o școală în acest domeniu. Să nu uităm însă cã indienii, proveniți dintr-o fostã colonie britanică, vorbesc bine limba engleză, chiar dacă accentul este un punct la care se mai poate lucra.

 

Aici încep să se lege lucruri, în care România are o școală bună de IT, iar Clujul este chiar cuibul ITist cel mai vizibil. Putem avea anumite relații oportuniste, benefice ambelor părți ?

 

Dacă putem totul într-un posibil parteneriat UE-India, e important de la început să acţionăm ca membru UE. Să înțelegem că orice program bilateral în domeniul educațional poate să aibă avantaje enorme la nivelul statelor. Dacă sunt burse guvernamentale pentru tinerii indieni pentru a studia în UE, aceștia pot învață mecanismul instituțional european și la Cluj sau pot să studieze comunicarea guvernamentală şi la București.

 

România are o experiență în astfel de abordări, cazul studenților moldoveni este mai vizibil, dar să nu uităm că încă înainte de Revoluție amfiteatrele românești erau deja pline de studenți greci sau arabi veniți la Facultatea de Medicină. De data aceasta însă trebuie o abordare internațională, cu programe în limba engleză. Nu putem avea povestea cu anul pregătitor, în România, pentru a învață limba română.

 

Clujul universitar are un potențial enorm și un semnal pe această direcție poate să prindă rapid atât la nivelul politic românesc, dar și pe palierul european. Important este să existe un program bilateral educațional în care tinerii indieni să beneficieze de studii în Europa.

 

Să nu uităm și reciprocitatea, mulți români ar dori să calce pe urmele lui Mircea Eliade pentru a descoperi cultura indianã la ea acasă. Chiar şi o idee, de ce sã nu lansãm aceastã cooperare şi sã numim programul dupã numele marelui scriitor român ?

 

Dan LUCA/ Bruxelles

Niciun comentariu: