marți, 7 iunie 2022

Dan LUCA – articol în Făclia: Strănutul și răceala


Revin astăzi pe prima pagină din Făclia cu un articol despre realitatea europeană. L-am intitulat "Strănutul (german) și răceala (europeană)".

 

 

---        

Strategul în afaceri internaționale George Friedman menționa acum vreo 10 ani că “Germania are nevoie de gazele naturale, pe care ruşii le deţin din abundenţă, iar ruşii au nevoie de tehnologie şi expertiză, de care Germania dispune din plin”. Tot el menționa că “Uniunea Europeană a fost concepută cu două scopuri. Primul era integrarea Europei Occidentale într-o federaţie cu un rol limitat, rezolvând problema Germaniei şi legând-o de Franţa, astfel limitându-se ameninţarea războiului. Al doilea a fost crearea unui vehicul pentru reintegrarea Europei de Est în comunitatea europeană˝.

 

Contextul războiului din Ucraina a impus o schimbare fundamentală a relației dintre Germania și Rusia, iar încetinirea schimburilor comerciale dintre aceste țări va avea un impact economic enorm asupra Europei.

 

Încă din vara lui 2019 erau semnele unei recesiuni tehnice în Germania. Industria manufacturieră germană avea în iulie 2019 cea mai slabă evoluţie din ultimii şapte ani. În decembrie 2021, se arãta cum blocaje în lanțul de aprovizionare și al patrulea val al pandemiei de COVID-19 încetineau considerabil economia germană, preconisandu-se intrarea în recesiune pentru cea mai mare economie a Europei. La începutul lunii aprilie 2022, prognozele ziceau cã Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune severă dacă va exista o oprire a importurilor sau a livrărilor de gaze şi petrol din Rusia. Un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania anul acesta până la 5% din PIB-ul său, potrivit unei estimări publicate acum două luni de Banca Centrală a Germaniei.

 

Ne amintim faimoasa zicalã “Când Germania strănută, Europa ră­ceşte”. Criza financiară mondială a demons­trat acest lucru. Iar când Germania sprintează, poate face să decoleze întreaga economie euro­peană. Dar ce te faci când economia germană para­lizează şi se prăbuşeşte?

 

Sunt întrebări firești, acum când încă mai avem în minte crizele recente, fie ele financiare, pandemice sau economice. Sperăm să avem capacitatea de a identifica soluții adaptate acestei realități. Cu siguranță însă neprevăzutul va juca un rol enorm și în partea a doua a acestui an.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: