marți, 21 iunie 2022

Dan LUCA – articol în Făclia : ˝Gata! Ne organizăm?˝


În editorial de astăzi din Făclia, prezint importanţa optimizării statutului de membru UE pentru România

 

----


Exist
a o perioadã când România se vãita mult. Era însă o abordare care dorea să provoace compasiune la mesaje de genul "comunismul ne-a bătut în cap", "economia românească nu este adaptată unei piețe deschise" sau chiar "avem nevoie de bani pentru a ne moderniza". Nu de puține ori însă aveam și șmecheria româneascã, adãugând expresii precum "noi știm mai bine aici, fiindcă România e a noastră", "există o coaliție împortiva României" și fantasma "chiar dacă am intrat mai târziu în UE, noi suntem mai europeni decât vesticii".


Încercați un joc imaginar la nivel micro
. Să zicem cã un nou coleg vine la compania unde lucrați cu această atitudine. Îmi ziceți cam ce impresie face?


Dar să lăsăm trecutul unde este și să constantam - din nou - că unde am ajuns este decent, adică în UE și în NATO, mai pe înțelesul tuturor. Dacă la nivelul alianței de
securitate, România a atins maturitatea unui stat membru, să discutăm un pic despre UE. Crizele recente ne-au adus în față unei oportunități istorice, aceea de a intra în normalitate. E asemănător cu cazurile Spaniei și Portugaliei, țări intrate în UE în anii '80, cu mari probleme la vremea respectivã. Căderea zidului Berlinului și deschiderea spre Est a structurii europene a dat posibilitatea Spaniei să își consolideze aparteneța la spațiul european. Nimeni nu mai privește acum cu suspiciuni abordarea ibericilor.


Acum vreo 15 ani l-am întrebat pe un spaniol care a fost cheia, iar mesajul a fost de o simplicitate alarmantă. "Am început să ne organizăm, să identificăm proiectele strategice în special de infrastructură și să gândim c
a un stat membru. Am avut o abordare axată pe dezvoltare, în care am alocat buget național consistent unde era necesară complementaritate la fondurile europene".


Când vorbim de UE avem doi piloni fundamentali, cel al fondurilor europene, dar și cel - în special - al politicilor europene. Deși nu pare spectaculors, în fond legislația și regulile sunt tehnice, aici o țară demonstrează maturitatea. Voință politică este importantă, dar expertiza tehnică devine crucială.


România are o prioritate în a avea mai mulți experți în Ministerul Fondurilor Europene și acest lucru este bun. La paritate însă, la fiecare expert de fonduri, României îi trebuie un expert pe politicile sectoriale. Da, sute de experți...


Programul de Euroconsilieri, lansar în 2002, a fost mănuș
a de expertiză pentru a duce practice România în UE. S-a bazat pe promoțiile care au început studiile europene la Cluj sau București. Ne amintim că prima Facultate de Studii Europene din România a fost lansată la Cluj în 1995.


Președinția românească a UE din 2019 ne-a arătat ce important este să ai resursa adaptată pentru a juca la vârf în multilaterala europeană, dar și să fim organizați pe măsură. E imperativ să clădim țesutul instituțional de expertiză. Vestea bună, că trebuie și un vector de comunicare materialist, prin expertiză europeană vom avea mai bun mecanism de absorbție a fondurilor europene.


Apropo, noi că români trebuie să lansăm procedurile de a deveni mai eficienți la nivel european. În naivitatea noastrã, chiar credeți că alte țări europene vor avea interesul să ne formeze și să ne propulseze în topul influenței europene?

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: