luni, 10 octombrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Chiar ne place în acvariu?”

 

Astăzi, 10 octombrie 2022, am revenit cu un nou editorial în cotidianul clujean Făclia.

 

Până la Revoluția din Decembrie 1989, românii a fost ţinuţi într-un spațiu închis, controlat de dictatura comunistăEra un sistem predictibil, dar fără perspective. Era precum un acvariu, care nu îți dădea posibilitatea să faci parte din lumea mare.

 

Deschiderea a adus liberatate, iar unii au fost surprinși de brutalitatea unei pieţe deschiseAm înțeles atunci că fiecare componentă a activității necesită o atenție specială și personală. Erau multe oportunități, dar și multe varibile care provocau neliniștea. În fond viitorul este imprevizibil şi e omenesc sã fim neliniştiţi.

 

Brusc, acvariul nostru s-a tranformat într-un ocean. Unii peștișori s-au adaptat mai greu, iar alții s-au bucurat de spațiul avut la dispoziție. Ne-am dat seama, treptat, că alianțele sunt necesare, iar aderãrile la Uniunea Europeană și NATO se pot încadra la deciziile strategice de securitate și dezvoltare economică. Iar când răpitorii au ajuns în partea noastră a oceanului, fie sub formă unei crize pandemice sau a unui război în proximitate, ne-am dat seama că avem prieteni adevãraţi. Si ce bine e sã nu fim singuri în momentele grele…

 

Desigur, e elementar, e important să avem o strategie clară cum vrem să activăm împreună în aceste coaliţii, pentru a continua să trăim, sã evoluãm și să ne bucurăm de o viață liberă. Nu e ceva evident, chiar dacă de multe ori abordăm superficial acest punct. A ajunge într-un club select e greu, dar a te menține eficient şi prosper e și mai complex.

 

Unele naţii mai sunt încă în diverse acvarii, sau sunt forțe care încearcă să îi atragă în locuri periculoase. Este o problemã care ne privește și pe noi, chiar dacă simțul realismului ne obligă să vedem poate prea pragmatic doar lumea în care ne desfășurăm activitatea.

 

Există și nostalgici după acvariu, unii reamintindu-și acea perioada și poate chiar asociând-o cu tinerețea, cu energia omului în plină viteză. Lumea a evoluat și realitatea ne impune să fim pragmatici și realişti. Suntem în ocean și apele deschise au regulile scrise sau nescrise. A sta ancorat în trecut nu ajută, nici societatea și nici pe tine ca persoană. Adaptatea la nouă piață este necesară, permanentã, este de fapt modul de a supraviețui. Iar dacă putem să supraviețuim frumos, asta depinde și de noi, desigur…

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: