luni, 24 octombrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Suntem 25 de milioane!˝


În editorialul semnat astăzi în Făclia, câteva cuvinte despre România celor 25 de milioane de locuitori.

 

 

Știm, România pierde constant populaţie în ultimii 30 de ani. Dacă pe la Revoluția din Decembrie ’89 eram o țară de 23 de milioane de locuitori, acum suntem în jur de 19 milioane.

 

Există însă o abordare diferită a acestui subiect. Dacă luăm în considerare cei care trăiesc în spațiul teritorial al României, dar și pe cei care îşi desfãşoarã activitatea în afara țării, ajungem la o cifrã rotundă de aproximativ 25 de milioane de români.

 

Înainte de anul 1989 era vorba de ceva de genul „fie în ţară, fie plecat˝. Nu exista fluiditatea de a veni şi de a te întoarce. Această traumă o avem încă în limbajul colectiv al României. Vorbim de românul care pleacă în străînătate, de parcă asistăm la ceva total, fără scăpare, fără întoarcere.

 

A pune astfel de bariere mentale nu ajută o dezvoltare statală sãnãtoasã. Există cazuri notorii de compatrioţi pe care cu greu poţi să-i închistezi într-un spaţiu geografic. Nadia Comăneci navighează fără probleme între Statele Unite şi România. A plecat Nadia din România? S-a întors? Da, a plecat din ţară pe vremea comuniştilor, dar acum e şi în ţară şi în afară ei, în acelaşi timp.

 

De ce nu apreciem la fel și cazul românului simplu, plecat la muncă sau la studii pe alte meleaguriCă mai zăbovește câțiva ani prin stăinătate e bine. Învață în fiecare zi și este în permanenţã conectat cu țara de origine. Poate nu se va mai întoarce în țară ? Asta este, care este problema? Poate copiii lui vor reveni să studieze în România sau vor lansa o afacere de succes pe plan mioritic. Studiul şi practica în străinătate deschid românului noi orizonturi, noi culturi, noi relaţii. În contextul actual, când piaţa este dominată de fenomenul globalizării, experienţa în străinătate este benefică, fără îndoială.

 

Aștept de mult timp ca România să inţelegã bogăția de care dispune. O resursă umană fantastică, în țară sau pe alte meleaguri. Cetățeni care vor cu adevărat să își facă un rost în viață și să ajute în același timp România.

 

Ce se poate face pentru ca România să vadă cei 25 milioane de români cu adevărat ? E nevoie rapidă de identificarea obiectivelor de a lucra împreună, realizarea unei hărți geografice de aptitudini ale diasporei, crearea relaţiei de încredere şi mobilizare a diasporei pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a României.

 

Putem dezvolta forme instituţionale de implicare a diasporei în viaţa economică şi politică a ţării. Un exemplu, un instrument de pe agenda politică a diasporei, este cel al Irlandei, care îşi bazează programul educaţional, ştiinţă şi tehnologie pe cunoştinţele celor din afară. Strategia pentru diasporã este văzută de multe ori că fiind una la nivel de stat naţional. În cazul Irlandei, districtul Donegal are propria sa abordare şi emigranţii din acea regiune au fost reali investitori în economia locală. Prin urmare, politica de dezvoltare regională şi coeziune poate juca un rol esenţial în crearea celui mai potrivit model, având un potenţial serios de creştere regională echilibrată.

 

Suntem echipa României de 25 de milioane de suflete?

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: