joi, 20 iulie 2023

Dan LUCA – contribuție la un articol publicat de către EURACTIV.ro: ˝UE, facilitator al parteneriatului public privat pentru producerea aparaturii medicale în România˝


A fost o reală plăcere să îl secondez pe Bogdan Muzgoci (jurnalist la TVR) în ultimele douã săptămâni pentru a realiza o investigație media despre ceva tehnic, european, dar foarte util pentru România. Articolul este acum publicat de către EURACTIV România.

 

--

 

Sectorul aparatelor medicale are mize pe măsura investițiilor de miliarde pe care le fac marii actori, la nivel global. Uniunea Europeană dorește să fie lider mondial în acest sector, într-o competiție acerbă cu industria de profil din SUA.

 

Investițiile în inovare în stadiul incipient al tehnologiei medicale pot fi esențiale pentru a asigura accesul pacienților la terapii noi și tehnici de diagnosticare corecte.

 

În 2017, Deloitte Center for Health Solutions și AdvaMed Accel au realizat un studiu privind revigorarea inovației medicale. Studiul a constatat că investițiile de capital în sector erau în scădere pe măsură ce investitorii se feresc de tehnologiile incipiente neperformante, de obstacolele de reglementare și de rambursare și de profituri slabe.

 

În 2021, publicul-țintă a fost din nou chestionat într-o cercetare similară, pentru a afla cum s-au schimbat prioritățile de investiții  în ultimii cinci ani.

 

Finanțarea generală a afacerilor considerate riscante în mediul tehnologic a crescut cu 67% față de 2017. Cu toate acestea, cele mai multe investiții se îndreaptă către companiile digitale și de diagnosticare în stadiul avansat. Mulți antreprenori au raportat un acces sporit la opțiuni alternative de finanțare.

 

Legislația europeană, prea stufoasă și prea schimbătoare, a reprezentat până acum o piedică în calea industriei europene de profil. Multe complicații au făcut ca producătorii chinezi sau americani să profite de înăsprirea reglementărilor europene, în speciale cele legate de Green Deal.

 

Recent, Comisia Europeană a promovat un set de sugestii pentru un cadru legislativ care să pună în prim plan nevoile pacientului. "Regulile noastre privind dispozitivele medicale vor acordă întotdeauna prioritate siguranței pacienților și sprijinului pentru inovație. O combinație de factori a făcut ca sistemele de asistență medicală din UE să se confrunte cu un risc de penurie de dispozitive medicale de salvare pentru pacienți”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

 

Un instrument util este Inițiativa de sănătate inovatoare (IHI), un parteneriat public-privat între Uniunea Europeană și industriile europene ale științelor vieții, în cadrul programului de finanțare al UE pentru cercetare și inovare Horizon Europe. IHI are un buget total de 2,4 miliarde de euro care acoperă anii 2021-2027.

 

 

Competiție și din India

 

Mai nou, pe lângă SUA și UE, apar și alți actori globali care își propun ținte ambițioase. Pe 2 mai 2023, guvernul Indiei a emis Politica națională privind dispozitivele medicale. Politica se bazează pe viziunea Indiei de a promova creșterea și dezvoltarea sectorului indian de dispozitive medicale, pentru a-l face mai competitiv la nivel global prin atingerea unei cote de piață globală de 10-12% în următorii 25 de ani și pentru a reduce dependența Indiei de importuri. Politica stabilește o foaie de parcurs pentru accelerarea creșterii sectorului dispozitivelor medicale.

 

 

Situația în România 

 

În România, majoritatea firmelor din domeniu sunt intermediari, majoritatea start-up-uri și IMM-uri. Nu există mari jucători români care să producă tehnologii de vârf în domeniul aparaturii medicale. Oportunitățile însă există.

 

38 de firme din România fac parte acum din Asociația Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), parte a Medtech Europe.

 

Asociația din România are propria echipă de reprezentanți care participă la dezbaterile care au loc la Bruxelles și care reunesc lunar stakeholderii din industrie. Totodată, câteva dintre marile companii cu reprezentanțe în România au propriile echipe care participă la rândul lor la discuțiile care au loc la nivelul instituțiilor europene.

 

"AFPM este o organizație în care se nasc parteneriate, unde Consiliul Director realizează un management transparent și participativ, urmărind să reprezinte cât mai bine interesele membrilor săi, într-o piață în permanentă transformare. Membrii AFPM sunt companii care produc, importă și distribuie aparatură medicală și de laborator, echipamente, reactivi și consumabile, dezinfectanți și materiale sanitare, chiar și furnizori de servicii medicale.

 

AFPM a devenit membră a organizațiilor europene de profil, activând împreună cu acestea în sensul creării și susținerii unei imagini realiste asupra pieței medicale românești, în spațiul comunitar european”, declara Ramona Ștefan, președinte AFPM.

 

Jucători mondiali din industria MedTech, precum ABBOT, Braun, Boston Scientific, Siemens sau Johnson&Johnson sunt reprezentați în România. Aceștia au ajuns să facă lobby inclusiv pentru industria românească de profil și, în mod indirect, AFPM recunoaște că a ajuns să fie o sursă de informare pentru statul român cu privire la discuțiile care au loc la nivel european.

 

 

O comunicare unidirecțională, din păcate

 

Totuși, contextul actual favorizează dezvoltarea industriei aparatelor medicale în România. Prezența marilor producători în România, din păcate, doar ca distribuitori, dar și apartenența României la piața unică europeană crează un mediu propice unei dezvoltări structurate ale sectorului.

 

O adordare ar putea consta într-un parteneriat sustenabil între Guvernul Român și AFPM. Totul însă trebuie abordat într-o perspectivã de România stat membru UE și AFPM parte a MedTech Europe. Scopul ar fi producția aparatelor medicale performante în România.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: