luni, 3 iulie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia:” Dogma unei inovații”


De aproape 30 de ani sunt implicat în inovații cu impact societal. Câteva exemple în articolul de astăzi din Făclia.

 

---

 

De câte ori auzim cuvântul inovație ne gândim la ceva tehnic, legat de calculatoare sau de ceva interfață software. Într-un fel este și normal, iar dacă analizăm topul marilor corporații mondiale putem zice, fără nici o problema, că puterea economică a trecut de la petrol la IT.

 

Autorul acestui material, chiar dacă are la bazã Facultatea de Matematică, dorește să explice o parte mai puțin cunoscută a inovatiei, neimplicând tehnologia. Iar pentru ca expunerea să fie și mai convingătoare va povesti povestea vieții sale prin prisma inovațiilor implementate, fie ele la Cluj, București sau Bruxelles.

 

Dacă fundamentalizãm inovaţia, aceasta se referă la “noutate, schimbare, modificare” sau, mai precis, “schimbare făcută într-un domeniu sau sistem în scopul de a-i îmbunătăţi calităţile.” Aceasta a fost și gândirea de la mijlocul anilor ’90, prin implementarea conceptului de Asociaţie a Studenților Europeni la Cluj. Timp de câțiva ani, sub simbolul AEGEE, am organizat conferințe europene, la care am invitat autoritățile statului român, dar și aleși europeni. Ne-am simțit bine, dar am și subliniat continuu rolul tinerei generaţii în aderarea României la UE. Alegerea mea în Biroul Executiv de la Bruxelles a fost o recunoaștere a activității clujene, dar și un semnal clar că noi, românii, suntem pregătiți pentru a prelua responsabilități europene. Era anul de grație 1997…

 

Participând în vara lui 1995 la o Universitatea de Varã de la Montpellier, am înțeles de la colegii francezi modelul și obiectivele Casei Europei. Este practic o structurã care faciliteazã legătura directă dintre local și european, fără nici un filtru național. Credeți-mă, Clujul acelor ani era închistat într-un naționalism feroce, iar activitățile noastre, începute  oficial din 1996, au dat o rază de speranțã celor care credeau într-un Cluj european.

 

Din 2000 sunt parte a unui proiect media fantastic. EURACTIV este presa sferei publice europene, locul care facilitează dezbaterile despre politicile sectoriale. Simțind piața românească, în 2003 au adus franciza EURACTIV și în România, lansând varianta în limba română a acestei publicații. Această unealtă a fost fundamentală în perioada de aderarea a Românie la UE.

 

De-a lungul ultimele 25 de ani au fost diverse interacții între românii care lucrează în afacerile europene și instituțiile Statului Român. Organizaţia cu cel mai mare impact a fost Clubul “România-UE˝ Bruxelles, pe care l-am lansat în 2003. Bruxelles-ul este un oraș plin de idei, iar dacă observi cum gestionează alte ţãri relaționarea europeană e doar un exercițiu de focalizare pentru a aduce inovația și în spațiul românesc. Acum, majoritatea dintre românii din echipa fondatoare sunt în continuare la Bruxelles, lucrează în instituțiile europene ca funcționari, unii au decis să candideze pentru pentru Parlamentul European, iar alții au ales să continue activitatea în sectorul privat.

 

“Furând meserie” de la filialele din Bruxelles ale Partidului Socialist Francez, SPD-ului German, PSOE Spaniol sau Partidului Laburist Britanic am reuşit chiar o invotaţie politică surprizãtoare. În februarie 2008, am lansat ideea inființãrii primei filiale din afara teritoriului României pentru un partid politic românesc. Impactul este și astăzi, când avem aleși din Diaspora în Parlamentul României.

 

O inovație este de succes când după ce inițiatorul s-a retras din domeniul respectiv, mecanismul creat funcționează fără el. Dogma unei inovații societale este o construcție nou, de duratã, în care democrația și transparență stau la baza fiecărui pas înainte. Continuăm ?

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: