joi, 20 iulie 2023

Dan LUCA – contribuție la un articol publicat de către EURACTIV.ro: ˝Producătorii de sucuri proaspete românești ar putea fi mai prezenți pe piața europeană˝


A fost o reală plăcere să lucrez cu ziaristul Marco Badea în ultimele douã săptămâni pentru a realiza o investigație media despre ceva tehnic, european, dar foarte util pentru România. Articolul este acum publicat de către EURACTIV România.

 

--

 

Piața sucurilor proaspete se dezvoltă, iar racordarea la o asociație de profil europeană le-ar da producătorilor români instrumente suplimentare de a-și depăși nișa, mai ales că, spun ei, „nu avem un brand puternic care să meargă la export”.

 

 

Context

 

Au apărut în ultimii ani sucuri precum cel de turmeric sau guarana, dar și smoothie-uri de chia sau cânepă. Supriza vine din avansul sucurilor obținute din legume, simple sau mixuri și mai ales din mixuri de fructe și legume. 

 

Sucurile proaspete refrigerate ocupă o nișă îngustă în piața băuturilor non-alcoolice din România, deoarece se adresează unui public în formare, cu venituri medii și peste, dar cu o evidentă tendință de lărgire, pe măsură ce tot mai mulți consumatori se gândesc să adopte și să investească într-un stil de viață sănătos. Aceste sucuri sunt amplasate în magazine în raioanele cu temperaturi scăzute, astfel încât să fie ferite de pericolul alterării, deoarece termenul de valabilitate este foarte scurt. 

 

În ciuda semnalelor de creștere în acest segment, la nivel național, segmentul rămâne îngust.

 

 

Integrarea producției cu procesarea 

 

Mai mulți producători de sucuri de fructe din România au spus că o mare problemă constă în faptul că nu dețin procesarea și că trebuie să apeleze la firme specializate, care nu le pot onora întotdeauna comenzile.

 

Un reprezentat al Balmora Green Energy, care cultivă și valorifică fructele de aronia pe 34 de hectare în Giurgiu, susține că nu a reușit să între pe piața europeană din două motive: pe de o parte, nu dispune și de producție pentru a-și consolida businessul, iar pe de altă parte din cauză că nu a fost informat că există o Asociație Europeană a Sucurilor de Fructe.

O sursă din cadrul Clubului Fermierilor Români a spus că problema despre care vorbesc producătorii de fructe este generată de faptul că liniile de procesare sunt foarte scumpe, ceea ce îi oprește pe producători să își dezvolte afacerea. Cu toate acestea, mai spune sursa din interiorul Clubului Fermierilor Români, sunt puțini fermierii români care nu înțeleg cât de important este să dețină atât producția, cât și procesarea.

 

Soluția ar fi demararea unor scheme de finanțare, care să le ofere producătorilor de fructe oportunitatea de a crește cantitatea de suc pe care îl pot obține din ceea ce cultivă, adaugă reprezentantul Clubului Fermierilor Români.

 

 

„Nu avem un brand puternic care să meargă la export”

 

Un reprezentat al Merita Bio Ecologic a spus că dispune de 20 de hectare de mere și se ocupă atât de cultivare, cât și de procesare. Firma sa are nevoie și de alți procesatori, pentru a-și valorifica surplusul de producție. Sursele din industrie au mai precizat că „din țară nu prea facem export de fructe” și că „nu avem un brand puternic care să meargă la export”. Dacă industria ar deveni mai coagulată, ar putea profita de oportunitățile de dezvoltare a segmentului, întrucât există materii prime ieftine în România.

 

Un tânăr antreprenor din Iași a lansat producția de sucuri și siropuri naturale, destinate în principal sectorului HoReCa și vrea acum să creeze un brand cunoscut la nivel național, nu doar local. Business-ul a pornit de la o cultură de lavandă pe un mic teren primit moștenire de la bunici, iar ulterior, după două eșecuri în atragerea de finanțare, Cristian Ioniță și-a vândut apartamentul pentru a construi o hală de producție și, cu fonduri de la BT Mic, a cumpărat și utilajele. Primul sirop produs a fost de lavandă, al doilea de lămâie, pentru ca în prezent afacerea de familie să pună pe piață o gamă variată de arome, sub brandurile Thego (sucuri) și Gustos (siropuri). Exemple notabile mai sunt și în alte părți. 

În 2021, Victor Dumitru Căruceriu a deschis la Onești, în județul Bacău, prin intermediul programului Start-Up Nation, o fabrică de sucuri naturale. Având în vedere că în multe dintre livezile românești calitatea fructelor este departe de ceea ce piața cere și comparând cu produsele similare care se importă, această oportunitate ar putea reprezenta o reală șansă pentru pomicultorii noștri. Ideea lor este că, dacă merele pentru industrie se vând la niște prețuri derizorii, singură șansă de câștig stă în producerea sucului.

 

Ministerul Agriculturii a precizat că nu există o asociație doar pentru sucuri naturale în România, subliniind însă că din Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) fac parte și câțiva producători de sucuri naturale.

 

Wouter Lox, secretar general al Asociației Europene a Sucurilor de Fructe (AIJN), spune într-un interviu recent că una dintre probleme ar putea fi versatilitatea calității de membru.

"În multe sectoare, companiile își revizuiesc obiectivele strategice sau domeniul de activitate. Aceste revizuiri interferează uneori cu menținerea apartenenței la anumite asociații sectoriale. În plus, consolidările companiilor din sector poate duce nu numai la cotizații reduse, ci și la o remodelare a mediului competitiv pentru membri. O asociație depinde de dorința membrilor și a companiilor de a oferi o perspectivă sectorială globală pentru a colabora în comun”, a declarat Lox.

 

Pentru a derula afaceri de succes pe segmentul producerii de sucuri naturale în România este nevoie de consolidarea unei asociații românești a producătorilor autohtoni. Această organizație trebuie să fie inclusivă și să dezvolte o capacitate administrativã pentru a se conecta cu toți producătorii din România, dar și de a interacționa structurat cu Ministerul Agriculturii. Concomitent, e nevoie ca asociația românească să devină un membru deplin al asociației europene AIJN, pentru a se cupla la dezvoltările și oportunitățile pieței unice europene.

 

Desigur, putem vorbi chiar de o posibilă schemă de sprijin a asociației din București, prin lansarea unui program guvernamental de dezvoltare a resursei umane calificate, cu expetiză în politicile sectoriale. 

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: