miercuri, 9 octombrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Curajul sportului clujean”

Despre viitorul sportului clujean în editorialul semnat în 7 octombrie 2024 în Făclia.

 

---


Dacă acum 20 de ani, urmărind în divizia B meciul Universității Cluj cu CFR, cineva îți zicea că echipa feroviară va avea în 2024 opt titluri de campioană a României îl trimiteai pe altă planetă. Dar asta e acum realitatea... Clujul a fost orașul care a dominat începutul acestui secol de fotbal din România, dar nu prin echipa fanion a orașului, ci prin rivala din Gruia.


Acum să nu vã imaginați că mă lansez într-o anailizã de specialitate, chiar dacă încă vizualizez elegan
ţa lui Septimiu Câmpeanu, cu preluările sale cu călcâiul sau execuțiile loviturilor libere. Vreau însă să apreciez momentul clubului meu de suflet și să îi doresc să vrea mult! Să viseze la titlul de campion și să joace cu marile echipe în Liga Campionilor. Stadion modern avem, suporterii sunt pasionați, antrenorul e de încredere, iar orașul cu administrație și sector privat are capacitarea de a avea bugetul pentru a susține această abordare. CFR a arătat clubului universitar că totul se poate, chiar și în fotbal.


Clujul trebuie să devină și orașul sporturilor de echipã din România. Nu doar la fotbal, dar și la baschet, volei și handbal. Vã mai aminti
ţi de baschetul feminim al Magdalenei Pal Jerebie, când meciurile din Cupa Campionilor produceau în anii ’80 o atmosferã incredibilă în Sala Sporturilor? Chiar și voleiul masculin clujean a avut în anii '90 o perioadã de glorie europeană. Baschetul masculin continuă ceea ce a început generația lui Ghiță Mureșan acum 35 de ani și ne umple de bucurie acum în BTarena.


Potențialul economic al Clujului este enorm, iar sporturile de echipã pot să expodeze în performanțe internaționale dacă există ambiție și viziune. Așa cum Untold a pus Clujul pe harta culturală și turistică, așa pot, colectiv desigur, sporturile de echipã să aducă notorietate și succes orașului.


Treptat, Clujul poate să se dezvolte enorm pe acest palier. Nu cred că în urmãtorii 20 de ani se vor organiza Jocurile Olimpice la Cluj, dar doar a menționa aceste repere ne face să gândim mare. Mulțumim CFR că ne-ai arătat cum se poate ieși din carapace! Mult succes U pentru a lua titlul de campionă a României la fotbal! Haide U, și de mere și de nu!

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: