vineri, 30 noiembrie 2007

1 Decembrie în Bruxelles-ul european

Au trecut 10 ani de când am participat la prima Recepţie organizată de România cu prilejul Zilei Naţionale. Atunci, în 1997, România era o prezenţă exotică în Bruxelles-ul european, cu o “mână de diplomaţi” şi câteva zeci de români care îşi desfăşurau munca pe structura comunitară. Altfel vedeam şi eu lucrurile ca student, proaspat ales în Biroul European al Asociaţiei Studenţilor Europeni (AEGEE), descoperind capitala Europei cu tot ce era bun şi rău.

Joi, 29 noiembrie, a fost Recepţia organizată de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, iar vineri a fost rândul celor de la Ambasada României din Belgia să îşi găzduiască invitaţii.

Nu stiu cum e atmosfera în ţară, dar la Bruxelles se simte că România este o ţară membră a Uniunii Europene. Întâlneşti la tot pasul parlamentarii europeni ai României şi asistenţii lor, sute de români care lucrează deja în administraţia europeană, în secretariatele federaţiilor europene sau pentru puternice firme de consultanţă, români care reprezintă la Bruxelles regiuni şi oraşe sau care ghidează universităţiile în cercetarea europeană. Alţii fac parte din ceea ce numim presa acreditată sau lucrează pentru organizaţii non-guvernamentale, sindicate sau patronate.

Să sperăm că următoarele 12 luni să confirme consolidarea mărcii ROMÂNIA în Bruxelles-ul european.

La Mulţi Ani, România!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: