miercuri, 20 august 2008

Sportivii Uniunii Europene la Jocurile Olimpice


Jocurile Olimpice reprezinta mai mult decat o competitie sportiva, este in acelasi timp un exercitiu de comunicare pentru tarile participante. Tarile comuniste au facut, si inca mai fac, mare tam-tam despre aceasta competitie, iar daca rezultatele sportivilor prezenti sunt geniale asta e desigur datorita sistemului politic din tara respectiva. Cuba parca a mai slabit motoarele pe aceasta linie, dar China e la apogeu - doreste sa confirme suprematia mondiala, iar Jocurile Olimpice sunt un prim pas in aceasta directie.

Sa vedem insa care este situatia la nivelul Uniunii Europene? Un prieten de-al meu, care fusese voluntar la Departamentul de Presa de la Jocurile Olimpice de la Atena, imi spunea in 2004: “UE nu a fost prezenta la Jocurile Olimpice. Nici un steag comunitar, nici un oficial comunitar. Nimic de luat in seama.” Cred ca la Beijing este la fel.

O abordare insa ma surprinde, cica de fapt UE este superputerea sportiva, nu China, SUA sau Rusia, si pentru a confirma aceasta UE acumuleaza cele mai multe medalii. E foarte usoara matematica, dar hai sa fim seriosi. Ce sunt Jocurile Olimpice? Daca nu ma insel Jocurile Olimpice sunt incheierea unui ciclu olimpic de 4 ani (denumit Olimpiada), in care atletii se intrec in competitia numita Jocurile Olimpice. Cum a sprijinit Uniunea Europeana sportivii sai in ultimii 4 ani?

Am jucat handbal timp de 15 ani si chiar daca am ajuns sa joc doar la nivelul diviziei A am inteles intr-un fel ce inseamna sa ai 3 antrenamente pe zi, sa iti petreci sfarsiturile de saptamana in cantonamente si sa faci sacrificii in perioada tineretii. Nici nu ma compar cu sportivii prezenti la Jocurile Olimpice, si de aceea doresc sa ii felicit cu acest prilej pentru ceea ce realizeaza. E incredibil la ce performante ajung. Nu e cazul ca politicienii sa fie vizibili in acest context.

Cat despre UE ce sa zic? Cred ca trebuie sa existe o strategie pentru Jocurile Olimpice, dar sa fim si realisti. Cine se entuziasmeaza la trecerea sportivilor din UE la defilarea prilejuita de deschiderea JO? Cine se poate imagina suporterul echipei de volei a UE? Cine poate canta imnul „Oda bucuriei” cand steagul comunitar se inalta pe cel mai inalt catarg?

Probabil idealurile lui Coubertin sunt cel mai bine reprezentate de jurământul olimpic: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful ci lupta. Esenţial nu e să cucereşti ci să lupţi bine.” Cred insa ca pentru UE e invers – important este sa castigi, nu sa participi.

Daca UE doreste sa intre in competitie, acum e momentul, incep pregatirile pentru Jocurile Olimpice Londra 2012. O abordare realista va ajuta UE in comunicarea catre cetatenii pentru ca acestia sa intre in utopica sfera publica europeana. Atunci poate vom ajunge la faimoasa identitate europeana, necesara pentru a cladi o posibila echipa olimpica a Uniunii Europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: