joi, 2 aprilie 2009

Afacerile europene şi calificãrile


La sfârşitul lunii martie am participat la o nouă ediţie a European Business Summit (EBS). În mesajul meu de acum un an, subliniam abordarea realistă şi oportunistă a Belgiei privid “geografia” instituţiilor europene.

Anul acesta, cei 2000 de participanţi, veniţi din 75 de ţări, au discutat în special despre criza economică globală pe care o trăim, încercând să găsească idei pentru depăşirea acesteia.

Interesante ideile prezentate în deschidere de Herman Van Rompuy, prim-ministrul Belgiei: “UE este o istorie de succes. Dacă Belgia nu era în zona euro, era o catastrofă pentru ţara noastră. Trebuie să gândim însă Uniunea Europeană din punct de vedere al organizării unei societăţi multi-culturale.”

La rândul său Günter Verheugen, vicepreşedintele Comisiei Europene, sublinia: “UE este garantul competiţiei loiale în interiorul uniunii. Trebuie evitat protecţionismul naţional cu orice preţ.”

Mi-a atras atenţia un studiu, lansat de Patronatul belgian cu prilejul evenimentului, în care se analizau calificările europenilor. Se subliniază din nou că România are mult de investit în resursele umane, concluzia fiind că în cazul ţării noastre lipsesc liderii care să coordoneze echipe multiculturale, la nivel european, dar şi internaţional.

Alte idei de la Summit: să fim realişti cu o strategie LLL (Învăţarea continuuă pe întreaga durată a vieţii) pentru 500 de milioane de cetăţeni europeni – trebuie strategii mai clare pentru grupuri ţintă; UE are idei foarte ambiţioase pe termen lung, dar dificil de a realiza cele propuse pe termen scurt; trebuie schimbată abordare sistemului educaţional în UE – trebuie o abordare pe mai multe paliere, ancoratã în realitatea secolului al XXI-lea.

EBS-ul de anul viitor va avea loc în deschiderea Preşedenţiei belgiene a UE, care este în semestrul al doilea al anului 2010, din nou o conexiune Belgia–UE prin intermediul acestui eveniment.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: