miercuri, 8 aprilie 2009

România şi Bulgaria, prea repede în UE?


Revoltele manifestate la adresa României au fost mesaje acide pentru poporul român: prin campania din Elveţia, prin comentariile asupra sistemului juridic, catalogarea ca una dintre cele mai sărace ţări ale Europei sau mediatizarea evenimentelor din Italia de care sunt răspunzători cetăţeni români.

Poate nu este aşa de surprinzător să apară afirmaţii precum cele din presa germană, potrivit cărora România şi Bulgaria au intrat în UE, cu “decenii” înainte de vreme.

Un parlamentar olandez a prezentat Comisiei situaţia celor două ţări, şi a cerut chiar şi sancţionarea acestora.

Este o realizare uriaşă pentru România să fie membră UE, este important că facem parte din acest mecanism. Observaţiile făcute prezintă şi pierderea avantajului pe care îl aveam în faţa Sofiei. Bulgaria a fost sancţionată deja de anul trecut cu blocarea a milioane de euro din fondurile europene pentru nerespectarea criteriilor impuse de Comisie. Nici în cazul nostru nu se vor face excepţii.

Reformele care ne-au ajutat să aderăm în 2007 au bătut pasul pe loc de la acea dată. E păcat pentru toate progresele şi eforturile făcute. Hai să nu dezamăgim!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: