miercuri, 22 aprilie 2009

O nouă consultare a grupurilor de interese


Un nou studiu relizat de Euractiv evidenţiază noile tendinţe în lobby-ul european. Rezultatele studiului arată că mai mult de jumătate din bugetul afacerilor publice europene se îndreaptă spre Bruxelles, însă numai o pătrime din aceste resurse sunt alocate pentru activitatea de lobby.

Pentru federaţii o cerinţă esenţială este abilitatea acestora de a face lobby. 86% dintre reprezentanţii afacerilor europene, respectiv 85% dintre federaţiile consultate, văd lobby-ul ca fiind rolul lor primordial şi cea mai utilă metodă pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Prin activitatea de monitorizare, care reprezintă 85% şi atenţia mare acordată comunicării (82%), politicile UE sunt considerate de federaţii ca fiind cele mai importante, spre deosebire de membrele acestora, care, la aceleaşi capitole au procente de doar 61%, respectiv 55%.

Pe lăngă tendinţele din lobby-ul european, pe are le-am mai prezentat, studiul demonstrează că internetul este cheia în comunicare. Contactul permanent prin email reprezintă cea mai potrivită metodă de a răspunde unei mari provocări, şi anume armonizarea diferenţelor între interesele membrelor federaţiilor europene. Astfel de mail-uri se trimit zilnic, fiind mediul de comunicare cel mai apreciat (93% în cazul corporaţiilor şi pentru 87% dintre federaţii).

Contactul face-to-face, continuă sa aibă însemnătatea lui, şi nu este deloc neglijat (61% la corporaţii, respectiv 67% în cazul federaţiilor).

Federaţiile se aşteaptă ca în anii următori numărul membrilor să crească, pe de alta parte, jumătate din reprezentanţii corporaţiilor prognozează că nu se vor asocia la alte federaţii.

49% dintre companii fac parte din mai mult de 5 asociaţii, comparativ cu 2007, când rezultatele studiului realizat de Euractiv evidenţiau că doar 25% dintre companii erau membre în mai multe structuri europene. Şi procentul celor neafiliati a scăzut mult în ultimii doi ani, ajungând acum la doar 5%, faţă de 27%.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: