vineri, 27 martie 2009

Schimbări irlandeze?


Am făcut la timpul potrivit o radiografie a dorinţelor poporului irlandez, manifestate prin voturile negative la referendumurile organizate pentru acceptarea tratatelor Uniunii Europene şi am analizat care au fost cauzele refuzurilor.

Dacă în 2001 a fost respins Tratatul de la Nisa, ca după un an să fie acceptat, iar în iunie 2008 53,4% dintre voturi au fost împotriva Tratatului, afectaţi de criza financiară, se pare ca irlandezii l-ar accepta acum, în proporţie de 51%, potrivit rezultatelor publicate de The Irish Times.

80% din irlandezi consideră că în situaţii de criză ţara lor ar fi mult mai bine văzută ca fiind în interiorul Uniunii decât în exteriorul ei.

Au existat şi alte sondaje care oglindesc acceaşi tendinţă, din care cel publicat luna trecută de Sunday Business Post, conform căruia s-ar regăsi un “DA” sigur, pe 58% dintre buletinele de vot. Aceste rezultate apar în aceeaşi perioadă în care Cehia aprobă Tratatul, deşi şi-au manifestat în repetate rânduri dezacordul pentru actuala formă a acestuia.

După refuzul din iunie 2008, la Summitul din decembrie de la Bruxelles, s-a decis organizarea unui nou referendum până în noiembrie 2009, guvernul irlandez promiţând că acesta va avea loc până la sfârşitul anului 2009. Spuneam atunci că s-ar putea să ne confruntăm cu o nouă respingere.

Noua atitudine manifestată de UE este de a se evita presiunile asupra Irlandei pentru ratificarea Tratatului. După discuţiile de la Dublin, Alexandr Vondra, vicepremierul ceh pentru afaceri europene a declarat într-un comunicat: “Dreptul suveran al Irlandei de a decide când va fi organizat noul referendum trebuie respectat“.

Urmează să vedem care vor fi deciziile, şi dacă într-adevăr criza financiară poate schimba părerea irlandezilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: