marți, 4 august 2009

Grup. Defensiv. Activ. European.

Am scris mult despre grupurile de interese şi felul în care acestea reuşesc să influenţeze deciziile Uniunii în favoarea lor, chiar dacă încă activitatea de lobby este privită cu scepticism de mulţi.

O trecere în revistă a felului în care au acţionat grupirile de interese de-a lungul instoriei UE este interesantă şi binevenită, având în vedere, că puterea de infuenţă a acestora a crescut treptat de-a lungul istoriei. Iniţial, acestea făcându-şi simţită prezenţa, prin activităţi defensive, odată cu crearea UNICE (The Union of Industial and Employers Confederations / actualul BusinessEurope), în 1958, în acelaşi an cu apariţia Comunităţii Economice Europene.

În perioada premergătoarea acestei date se resimţea puternic influenţa impulsurilor naţionaliste, ceea ce era în contradicţie cu ideea Comunităţii Europene.

Deşi în anii ’60 Comisia Europeană a manifestat o atitudine mult mai deschisă, oferind sprijin “afacerilor europene”, abia începând cu mijlocul anilor ’80 putem vorbi de adevărate relaţii între instituţiile comunitare şi reprezentanţii mediilor de afaceri, cu implicaţii politice, care să stimuleze activitatea în domeniul economic, de afaceri, la nivel comunitar.

Am prezentat sectorial care sunt principalele grupuri de interese industriale care activează pe plan european, însă acestea reprezintă doar o parte din totalul grupurilor de interese europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: