vineri, 18 septembrie 2009

Poveşti, povestiri şi amintiri... despre portofolii europene

A fost o idee bună să avem un comisar european responsabil cu comunicarea europeană? Îmi amintesc că acum 5 ani, un studiu sublinia importanţa ca un vicepreşedinte al Comisiei Europene să se ocupe de comunicare, iar numele “Margot Wallström” a emanat rapid, în special datorită succesului pe care dânsa îl reputase ca şi comisar pentru mediul înconjurător în precedentul mandat. Suedeza reuşise să “pună o faţă umană” politicii de mediu la nivel comunitar şi era invitată să generalizeze acest succes la nivel de “imagine UE”.

Am scris mult în ultimii doi ani despre politica de comunicare a UE pe acest blog, despre rezultate şi strategii. În unul dintre ultimele sale interviuri, Wallström explică câteva gânduri la final de mandat, un mandat în care ne vom amiti mai mult de votul negativ al francezilor sau olandezilor la referendumuri decât de planul D sau alte iniţiative care îndemnau la mobilizare.

Părerea mea personală e că acest portofoliu, al comunicării europene va dispărea, sau mai bine spus se va “dilua” într-un portofoliu mai “cuprinzător”. Deja preşedintele Barroso a lansat ideea unor noi portofolii, precum comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi libertăţi civile care să includă drepturile cetăţenilor şi minorităţilor, comisar pentru afaceri interne şi migraţie sau comisar pentru acţiuni climatice.

Iar ca un test de importanţă, sunt curios să văd ce ţară va avea în 2010 portofoliul multilingvismului, deţinut acum de România. Părerea mea? Nu vom mai avea aşa ceva în următorul mandat al Comisiei Europene şi nici în următoarele 5 mandate.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Raluca spunea...

Dan,

S-ar putea ca portofoliul pentru multilingvism sa nu mai existe sau sa treaca la EAC, asta pentru ca JLS se va imparti in doua...

Dar sa vedem ce surprize vom avea in aceasta toamna :).