miercuri, 16 septembrie 2009

Despre cei numiţi “expaţi” în Bruxelles


Am prezentat într-un mesaj care sunt actorii din Bruxelles-ul european şi cu multe alte ocazii am amintit de situaţia diasporei româneşti din Bruxelles.

Despre asta “vorbeşte” şi studiul publicat pe Euractiv. Rezultatele se bazează pe răspunsurile date de membrii comunităţilor din capitala europeană, care îşi desfăşoară aici activitatea.

Descrişi ca fiind în marea lor majoritate cu studii superioare, bine plătiţi, sociabili, dar care, din păcate, rămân în Bruxelles pentru o perioadă scurtă de timp. Lucrând în diferite instituţii, în cele mai multe cazuri, intră prea puţin în contact cu belgienii şi nici nu sunt cei mai buni vorbitori franceză sau olandezã.

Încă din 2007, spuneam într-un mesaj, că sunt români care lucrează în Bruxelles, dar nu neapărat în instituţii europene sau ca reprezentanţi direcţi ai Statului român. Toţi aceştia formează comunitatea românilor din Bruxelles-ul european, unii dintre ei activi în construcţii de genul Clubului “România-UE” Bruxelles.

Interesantă observaţia din prezentarea studiului, vis-à-vis de diferenţa, nu doar de terminologie, între un “expat” şi un ”emigrant”. În campania pentru Parlamentul European din iunie 2009, am încercat să fiu cât mai aproape de cele două “comunităţi româneşti din Bruxelles”, fiecare cu particularităţi distincte.

Bruxelles-ul este poate singurul loc din afara României unde avem două “diaspore româneşti”, total distincte, iar comunicarea cu aceste comunităţi trebuie să fie adaptată celor două paliere.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: