vineri, 25 septembrie 2009

Jonathan Scheele – suflet românesc

Cine nu a auzit de Jonathan Scheele în România, înseamnă că nu este interesat de Uniunea Europeană. Este poate cea mai reuşită “apariţie umană” a Uniunii Europene în anii negocierii aderării României la UE. Jonathan a reuşit să înveţe limba română şi să intre în sfera publică românescă, explicând românilor de ce trebuie să îşi modernizeze ţara, de ce trebuie să respecte regulile comunitare.

De ce acest mesaj, acum, la 3 ani după ce Jonathan nu mai este ambasador al UE în România? Pentru simplu fapt că ieri, într-un cadru festiv, Jonathan a plecat de la Comisia Europeană, unde era director în ultimii ani, îndreptându-se spre cercetare, în lumea magica a Oxford-ului.

În mijlocul Bruxelles-ului european, la DG TREN, Jonathan şi-a invitat colegii la un pahar de vin românesc, totul ornat în culorile României, cu hărţi ale ţării noastre peste tot. Nu credeam că un non-român poate să fie un aşa mare patriot român. Thanks Jonathan! … îţi mulţumim pentru ce ai făcut pentru România, pentru tot ceea ce faci în continuare pentru ţara noastră.

Am fost deosebit de emoţionat când am fost rugat de asistenţă să îl prezint pe Jonathan ca “român”. A fost o onoare cum rar mi-a fost dat să trăiesc.

De semnalat şi pagina specială EurActiv despre Jonathan.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: