luni, 18 ianuarie 2010

2010 pentru Estul Europei

Preluând un subiect tratat de Radio Europa Liberă, se aduce în discuţie întâlnirea miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, care au organizat prima reuniune din 2010 pe marginea “Partneriatului Estic”.

Deşi programul a fost lansat în primăvara anului trecut, situaţia celor şase state ale blocului (Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia), se pare că nu este la nivelul aşteptărilor. Scopul acestui program este atât diluarea diferenţelor dintre ele, cât şi în raport cu celelalte state ale fostului bloc comunist.

Ţinând cont de raportul dintre cele şase state şi UE s-au fixat obiectivele pentru acest an, printre care primează situaţia vizelor, atingându-se de asemenea şi probleme legate de comerţul liber. Se vehiculează că, deşi formulările discursurilor europene de genul “asociere”, sunt destul de prezente, Ucraina este cea care are şanse la negocieri concrete în 2010.

Pe aceeaşi idee se remarcă din nou iniţiativa politică a Grupului de la Visegrad, destul de veche, şi care funcţionează iar.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: