vineri, 1 ianuarie 2010

Perspective pentru 2010

Menţionam acum câteva zile, în ultimul mesaj al anului 2009, despre dinamica anului 2009, plin de alegeri atât la nivel european, cât şi la nivel românesc.

Pentru 2010 anticipez următoarele, din punct de vedere…

…European

Criza va lovi în continuare, cu influenţe puternice asupra structurii comunitare. Sper din toată inima să nu asistăm la un nou val de criză materializat în pierderi masive de locuri de muncă.

Desigur aşteptăm cu multă nerăbdare să vedem cum Consiliul se va adapta la sistemul preşedintelui fix în locul sistemului rotativ. Trioda Preşedinţiilor de 6 luni continuă - începe cu Spania, urmată de Belgia şi apoi în 2011 de Ungaria.

Doresc să se implementeze mult din ceea ce s-a promis în 2009, avem un nou Executiv European cu un preşedinte având experienţă pe poziţia respectivă.

Dosarul Energiei va căpăta o importanţă vitală şi poate nu întâmplător Germania a preferat să deţină acest portofoliu de comisar european, modest la prima vedere.

...Românesc

În ţară un accent deosebit trebuie pus pe dobândirea stabilităţii politice, de preferinţă fără alegeri anticipate. Trebuie căutate măsurile pentru întoarcerea la normalitate şi depăşirea crizei financiare.

Speranţa că românii pot face mult mai mult împreună, atât în ţară cât şi în Diasporă, este cea cu care păşesc în noul an.

România trebuie să joace în Uniunea Europeană, România trebuie şi poate să devină un stat european de invidiat. Potenţial există, dar vectorii conflictelor dâmboviţene trebuie să îşi schimbe direcţia.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: