miercuri, 5 ianuarie 2011

Miturile României

Revista Forbes prezintă miturile economice ale României, conform promisiunilor făcute de Guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimii ani. Care sunt cele mai cunoscute dintre acestea? Invazia turiştilor străini, descoperirea de noi zăcăminte naturale, dezvoltarea utilizării energiei eoliene, exporturi masive, adoptarea monedei euro sau România - Grânarul Europei.

Vreau să insist însă pe “Mitul Forţei de muncă ieftină şi calificată”, cel care ar atrage după sine un număr mare de investitori. La prima vedere este adevărat, dacă comparăm salariul unui român cel al unui vest-european, însă productivitatea în cazul României rămâne extreme de scazută şi impozitele mari, deci în concluzie, cheltuielile cu munca nu sunt chiar atât de reduse.

Dar la toate acestea se adaugă o serie de alte bariere ale birocraţiei româneşti sau cum le-am mai numit, alte “slăbiciuni” ale sistemului din România, care fac dintr-o ţară aparent deschisă investitorilor, una în care lucrurile se mişcă extreme de greu la acest capitol.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: