vineri, 11 martie 2011

Italia şi UE văzute de la Roma

EurActiv va lansa în curând portalul în limba italiană www.euractiv.it. Responsabil fiind cu dezvoltarea reţelei EurActiv m-am aflat săptămâna aceasta la Roma pentru a definitiva strategia de localizare.

A fost un bun prilej în a înţelege priorităţile actuale ale italienilor în legătură cu Uniunea Europeană. Punctul zero al agendei naţionale este Libia şi politica de imigraţie a UE. Valul de emigranţi veniţi din nordul Africii pune în real pericol siguranţa statului italian. Şi pentru ca situaţia să fie şi mai complexă, colonelul Gadaffi este deosebit de implicat în sectorul bancar italian, având chiar participări masive în unele bănci din peninsulă.

Reforma statului este un subiect de controverse, ceea ce face ca multe companii, chiar şi multinaţionale, să se plângă de contextul actual de afaceri din Italia, dificil de înţeles şi greu de anticipat.

Implicarea în afacerile europene este lăsată la nivelul specialiştilor, dezbaterea europeană nefiind un subiect vandabil în Italia. Cele câteva sute de persoane cunoscătoare ale fenomenului european încearcă să conştientizeze decidenţii (privaţi sau instituţionali) despre importanţa mecanismului comunitar şi implicaţiile asupra Italiei. Este o discuţie care să fiu sincer îmi aduce aminte de România contemporană, în care “Europa joacă” şi România nici nu ştie că are loc meciul.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: