luni, 4 iulie 2011

Concepte ale sferei publice europene

Foarte interesantă cartea Alinei Bârgăoanu “Examenul Schengen – În căutarea sferei publice europene”. O temă de actualitate, admiterea României în spaţiul Schengen, proiectată în conceptul sferei publice europene, dă viaţă unei lucrări pe care o recomand celor interesaţi de dinamica comunitară.

Câteva concepte prezentate sunt bine de subliniat:

Integrarea europeană poate fi interpretată ca erodarea organizată a puterii şi a ariei de acţiune a statului naţional, ceea ce are ca efect secundar potenţial periculos eludarea/estomparea responsabilităţii (Wielowieyski).

Europei îi trebuie o nouă viziune, o inovaţie socială de genul celei lansate de părinţii fondatori ai UE, aceea de a crea solidaritate de facto între statele membre şi între cetăţenii acestora.

Niciodată în punctele de cotitură ale integrării europene nu s-a acţionat într-un mod atât de elitist şi de birocratic. În felul acesta, clasa politică transmite mesajul că este privilegiul guvernelor să decidă destinul Europei în spatele uşilor închise (Habermans).

Este semnificativ faptul că, în ultima vreme, eurobaromerele indică un val de euroscepticism fără precedent, confirmând ideea că integrarea europeană a fost una dintre primele victime ale crizei.

Nu este suficient ca politicile comune să fie instituţionalizate la Bruxelles, iar cetăţenii europeni să influenţeze aceste politici prin alegerea unui parlament în care sunt reprezentate diferitele fracţiuni. Dacă vrem ca toţi cetăţenii să fie în postura de a-şi exercita dreptul de vot şi, în acest proces, să-şi dezvolte un simţ al solidarităţii, trebuie ca procesul european de luare a deciziilor să devină transparent şi accesibil în sferele publice naţionale (Habermas).

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: