luni, 25 iulie 2011

Sugestii poloneze

Este de notorietate cã Polonia a fost puţin afectată de criza economică, obtinând şi un procent excelent de absorbţie a fondurilor europene. Adevarat exemplu pentru România.

Pe lângă fondurile UE, investiţiile poloneze s-au bucurat de cofinanţare naţională. Fie că a fost vorba de infrastructură, investiţii în educaţie, IT sau sănătate, procesul a decurs foarte bine, statul polonez oferind sumele aferente contractelor din bugetul naţional, în avans, primind ulterior banii europeni.

Ministerul Dezvoltării Regionale are ultimul cuvânt în finanaţarea proiectelor europene în Polonia. Sfatul ministrului pentru România este unul foarte categoric – “Să ţină totul într-o singură mână. Asta ajută foarte mult. În Polonia, ultimul cuvânt în problema fondurilor europene îl are întotdeauna Ministerul Dezvoltării Regionale. În felul acesta, fiecare ştie cine şi pentru ce răspunde. Aş mai adăuga că în Polonia avem peste 2.000 de comune, dintre care doar aproximativ 30 nu s-au străduit să acceseze fonduri europene. Explicaţia că „este prea complicat” nu ţine.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: