miercuri, 9 noiembrie 2011

Mobilitate între două emisfere

Situaţia de a avea două locuri de muncă, poate să existe şi la o scară mai mare decât, deja rutinatul “al doilea job” sau “part time-ul” de după serviciu. În povestea publicată recent de Forbes România, vinificatorul român Răzvan Macici, se împarte “între două anotimpuri sau, mai bine zis, între culesuri”. După recolta din Africa de Sud, unde strugurii se culeg în ianuarie-aprilie, revine în ţară, la Murfatlar, unde îşi pune în parctică cunoştinţele acumulate în experienţa la Nederburg.

Acest interval de timp este suficient pentru oenologii de top, la mare căutare pe plan mondial, mobilitatea între două areale geografice, situate în emisfere diferite, devenind o practică obişnuită în lumea vinului.

Este foarte interesant, iar exemplul poate fi luat nu doar pentru cei din industria vinului – Răzvan Macici poate fi la fel de bine o dovadă a faptului că românii plecaţi se întorc în ţară, chiar dacă s-au realizat în Diaspora şi în plus contribuie la dezvoltarea naţională prin know-how-ul dobândit în străinătate.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: